Το πρώτο σήμα του ΠΑΟΚ ήταν το τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι

0

Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών ή αλλιώς ΠΑΟΚ είναι από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους.  Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1926.

Ο ΠΑΟΚ έχει ως χρώματα το μαύρο, ένδειξη πένθους για την πτώση του Ελληνισμού της Ανατολής, και το άσπρο, σύμβολο της ελπίδας για αναγέννηση.

Το αρχικό του έμβλημα ήταν ένα πέταλο κι ένα τετράφυλλο τριφύλλι και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης ΠΑΟΚ.

Το σήμα το εμπνεύστηκε ο Κώστας Κοεμτζόπουλος από το πακέτο του τσιγάρων.[18] Το σήμα όμως μετά την ένωση με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης άλλαξε, καθώς υιοθετήθηκε το έμβλημα της δεύτερης (Δικέφαλος αετός), έμβλημα που είχε ήδη και η ΑΕΚ της Αθήνας. Ο αετός συμβολίζει την προέλευση του συλλόγου και την επάνοδο της μνήμης στις ρίζες και την κληρονομιά των προσφύγων (Βυζάντιο και Κωνσταντινούπολη).

Αρκετά χρόνια αργότερα το έμβλημα τροποποιήθηκε, καθώς τα φτερά του αετού δεν εμφανίζονται πλέον ανοιχτά αλλά πένθιμα κλειστά, ούτε φέρει στέμμα, σπαθί ή σφαίρα.

Ο Βυζαντινός αετός των Παλαιολόγων έφερε στέμμα, ενώ του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως κρατά στρογγυλή σφαίρα και σταυρό, με τις δύο κεφαλές στραμμένες ανατολικά και δυτικά αντίστοιχα.

Το 2007 παρουσιάστηκε η τελευταία εκδοχή του εμβλήματος.

120px-PAOK_logo_1926  P.A.O.K._(2_logo) P.A.O.K._(4_logo)  AC_PAOK_emblem_2010.svg

 

Comments are closed.