Το καρότο έχει περισσότερα γονίδια από τον άνθρωπο

0

Κι όμως αυτό έδειξαν πρόσφατες έρευνες.. ότι το καρότο έχει περισσότερα γονίδια από τον άνθρωπο!

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics, ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Γενετικής Φίλιπ Σάιμον του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν στο Μάντισον των ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι το καρότο διαθέτει πάνω από 32.100 γονίδια, σχεδόν 10.000 παραπάνω από ό,τι ο άνθρωπος. Επιπλέον, το ένα τρίτο περίπου των γονιδίων του καρότου (10.530 γονίδια) είναι μοναδικά και δεν έχουν εντοπισθεί αλλού.

Επίσης, η υψηλής ποιότητας β-καροτίνης που περιέχει το καρότο οφείλεται σε ένα και μόνο γονίδιο, που εντοπίζεται στις ρίζες του και από όπου δημιουργείται η βιταμίνη Α, η οποία, μεταξύ άλλων, κάνει καλό στην όραση, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στο υγιές δέρμα, στην επικοινωνία των κυττάρων κ.α.

Τα καρότα ανήκουν στην ίδια κατηγορία φυτών με το σέλινο, το μαρούλι, τον μαϊντανό, το κόλιαντρο κ.α., τα γονιδιώματα των οποίων δεν έχουν ακόμη αλληλουχηθεί.

Τα καρότα με έντονο πορτοκαλί χρώμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν περίπου 50% περισσότερη καροτίνη από ό,τι το 1970. Στην Ασία σήμερα καλλιεργούνται επίσης ποικιλίες κόκκινων, κίτρινων και μωβ καρότων.

Πηγή: in.gr

Comments are closed.