Το χρυσόψαρο είναι το μόνο ζώο που βλέπει υπέρυθρες και υπεριώδεις ακτίνες

0

Μπορεί η μνήμη του να μην είναι το δυνατό του σημείο, όμως ήξερες ότι το χρυσόψαρο είναι το μοναδικό ζώο στον πλανήτη που μπορεί και βλέπει υπέρυθρες και υπεριώδης ακτίνες φωτός;

Τα χρυσόψαρα προέρχονται από τον ασιατικό κυπρίνο, ένα ψάρι συνηθισμένο και ιδιαίτερα άχρωμο.

Με την πάροδο των χρόνων και με τη μείξη των ειδών, εξημερώθηκαν από τους Κινέζους οι οποίοι τα έφεραν στα σπίτια τους ως κατοικίδια και τα μεγάλωσαν αρχικά σε λιμνούλες ενώ μετά μεταφέρθηκαν σε ενυδρεία ή σε γυάλες.

Τα χρυσόψαρα διαθέτουν τις πέντε γνωστές μας αισθήσεις, προσθέτοντας σ’ αυτές και το εκπληκτικό βιολογικό όργανο, την «πλευρική γραμμή» που θα μπορούσαμε άνετα να την χαρακτηρίσουμε «έκτη αίσθηση» καθώς επιτρέπει στα ψάρια να έχουν μια τέλεια αντίληψη σημάτων που διαβιβάζονται μέσω κυμάτων πίεσης.

Μπορεί η γεύση και η αφή να αποτελούν τις κατώτερες αισθήσεις τους καθώς δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες ωστόσο το δυνατό τους σημείο είναι η όρασή τους.

Η δομή του ματιού τους μοιάζει πολύ με τη δομή του ανθρώπινου ματιού, αποτελείται δηλαδή από τα ίδια μηχανικά μέρη, ωστόσο όμως αλλάζει λόγω του σχήματος αυτών των μερών και του τρόπου που αυτά συνδέονται.

Έτσι λοιπόν ένα χρυσόψαρο μπορεί και αντιλαμβάνεται τις υπέρυθρες και υπεριώδεις ακτινοβολίες σε αντίθεση με τον άνθρωπο.

Comments are closed.