Τι κάνουμε σε μια τρομοκρατική επίθεση – Οδηγός επιβίωσης

0

Όλο και αυξάνονται οι τρομορατικές επιθέσεις στις Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο. Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που (εύχομαι να μη συμβεί) βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρομοκράτη; Τρέχουμε μακριά ή προσποιούμαστε ότι έχουμε πεθάνει; 

Η απάντηση -σύμφωνα με τη νέα οδηγία του Εθνικού Γραφείου Ασφαλείας της Αντιτρομοκρατικής της Βρετανίας (Nactso) -είναι ότι πρέπει να τρέξει ή να κρυφτεί πίσω από «ενισχυμένο τοίχο».
Μπορεί να ακούγεται ευκολονόητο, ωστόσο για πολλά από τα θύματα των τρομοκρατών στο θέατρο Bataclan στο Παρίσι δεν ήταν.

Η νέα οδηγία εξεδώθη μετά από τις πληροφορίες ότι πολλά από τα θύματα των επιθέσεων έπεσαν στο έδαφος και έμειναν ακίνητα την ώρα που οι τρομοκράτες αδιακρίτως πυροβολούσαν στο πλήθος.

Τρεις είναι οι βασικές αρχές σύμφωνα με την έκθεση που πρέπει να έχει κάποιος στο μυαλό του εφόσον βρεθεί στο επίκεντρο μιας τρομοκρατικής επίθεσης.

  • Να τρέξει, αφού αναγνωρίσει την ασφαλέστερη οδό διαφυγής εάν μπορεί. Όπως λέει η έκθεση θα πρέπει να επιμείνει να έρθουν και άλλοι μαζί του και να αφήσει πίσω τα υπάρχοντά του.
  • Να κρυφτεί, εφόσον δεν είναι δυνατό να τρέξει. Το ιδανικό μέρος είναι πίσω από «ενισχυμένους τοίχους». Πρέπει να θυμάται ότι οι σφαίρες περνούν μέσα από τζάμι, ξύλο, τούβλο και μέταλλο και πως πρέπει τα κινητά τηλέφωνα να γίνουν αθόρυβα.
  • Να τηλεφωνήσει στην αστυνομία μόλις μπορέσει και να δώσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί σε σχέση με του που βρίσκονται οι ύποπτοι, πως είναι εμφανισιακά αλλά αλλά και πόσοι άνθρωποι βρίσκονται μέσα στο κτίριο.

COVER3

πηγή: CNN

Comments are closed.