Τα αρχαιότερα παπούτσια είναι πέδιλα

0

Το 1938 ο αρχαιολόγος Luther Cressman (από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον), κάνοντας ανασκαφές στη σπηλιά του Fort Rock, στο πιο βόρειο τμήμα του Όρεγκον και συγκεκριμένα στη μεγάλη ηφαιστειογενή λεκάνη της ερήμου, ανακάλυψε δωδεκάδες από σανδάλια.

Τα σανδάλια ήσαν κρυμμένα κάτω από ένα στρώμα ηφαιστειακής τέφρας, που καθορίστηκε στη συνέχεια με τη μέθοδο C14 (βομβαρδισμός με άτομα άνθρακα 14), ότι προήλθε από την έκρηξη του Ηφαιστείου Mazama, που συνέβη πριν από 7.500 χρόνια.

Από τότε τα σανδάλια του Fort Rock έγιναν ονομαστά και ακολούθησαν πάμπολλες αναφορές για ανακαλύψεις και άλλων σανδαλιών σε μεγάλες σπηλιές της περιοχής.

Τα σανδάλια του Fort Rock ξεχωρίζουν μονομιάς για την εκλεπτυσμένη αισθητική τους. Κατασκευάζονται τυλίγοντας ζευγάρια από φυτικές ίνες, που σχηματίζουν μια καμπύλη η οποία στη συνέχεια στερεώνεται σε ένα επίπεδο στενό πέλμα φτιαγμένο από πέντε στρώσεις σχοινιού με κατεύθυνση από τον αστράγαλο προς την πρόσθια άκρη των δακτύλων.

Ο Cressman υπέθεσε ότι οι πέντε δέσμες του σχοινιού συνδέθηκαν με τη μια άκρη του πέλματος και στη συνέχεια τυλίχθηκαν γύρω από τον αστράγαλο και στερεώθηκαν στην αντίθετη άκρη.

Comments are closed.