Συναγερμός στην Ευρώπη για τον ιό Ζίκα – Τι ακριβώς είναι και πως μεταδίδεται

0

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη καθώς κρούσματα του ιού Ζίκα, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια εντοπίστηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Σε όλες τις περιπτώσεις οι ασθενείς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής.


Ο ιός, έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον έξι ευρωπαϊκές χώρες από την περασμένη εβδομάδα: τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Δανία και την Ελβετία.

Μέχρι στιγμής, στους ασθενείς δεν περιλαμβάνεται καμία εγκυμονούσα.

Στη Δανία ο ιός εντοπίστηκε σε έναν νεαρό που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κεντρική και Νότια Αμερική, ανακοίνωσε το νοσοκομείο του Όρχους. Δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ελβετία. Πρόκειται για δύο πρόσωπα που επέστρεψαν από την Αϊτή και την Κολομβία και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν, διευκρίνισε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Υγείας (OFSP).

Τις τελευταίες ημέρες, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι εντόπισαν τρία κρούσματα, Βρετανούς που είχαν ταξιδέψει στην Κολομβία, το Σουρινάμ και τη Γουιάνα, ενώ δέκα είναι τα κρούσματα στην Ολλανδία.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από το είδος κουνουπιών Aedes, τα οποία επίσης ευθύνονται για την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού, του κίτρινου πυρετου και του ιού Chikungunya. Μία μολυσμένη μητέρα το μεταφέρει στο νεογέννητο παιδί της. Έχει καταγραφεί μία περίπτωση που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Ελάχιστες περιπτώσεις του ιού είχαν καταγραφεί πριν από το 2013. Όμως, οι επιστήμονες άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά από πολλαπλές εστίες που ανακαλύφθηκαν στα νησιά του Ειρηνικού και τη Νοτιοανατολική Ασία. Από τότε, ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί στη Βραζιλία, όπου οι επιστήμονες εκτιμούν πως 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να έχουν μολυνθεί.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μέσα σε διάστημα 3-12 ημερών μετά το δάγκωμα του κουνουπιού εμφανίζονται συμπτώματα. Εκδηλώνεται με συμπτώματα γρίπης: πυρετό, πονοκεφάλους, μυαλγίες και δερματικά εξανθήματα. Στο 80% των κρουσμάτων, η ασθένεια, η οποία σπάνια αποδεικνύεται θανατηφόρα, περνά απαρατήρητη. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες.

Ο κίνδυνος απειλεί τις εγκύους και τα μωρά που κυοφορούν. Βραζιλιάνοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν, αυτή την εβδομάδα, ότι ο ιός μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί μέσω του πλακούντα.

Στη Βραζιλία, έχουν αναφερθεί 3.893 κρούσματα μικροκεφαλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ, δηλαδή 30 φορές περισσότερα από ό,τι άλλες χρονιές.

Το ξέσπασμα της μόλυνσης από τον ιό Ζίκα έρχεται σε συνέχεια της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο κάποιες ελάχιστα κατανοητές και σχετικά σπάνιες ασθένειες μπορούν να εξελιχθούν γρήγορα σε παγκόσμιες απειλές.

 

Τι είναι η μικροκεφαλία
;

Η μικροκεφαλία είναι μια νευρολογική πάθηση που προσβάλλει νεογνά και έχει σαν αποτέλεσμα να γεννιούνται με αφύσικα μικρά κεφάλια, κάτι που προκαλεί προβλήματα ανάπτυξης, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και θάνατο. Ο αυξημένος αριθμός παιδιών που πάσχουν από την ασθένεια και ταυτόχρονα εντοπίστηκε στον οργανισμό τους ο ιός Ζίκα αποδεικνύει τη σύνδεση των δύο γεγονότων σύμφωνα με τους ειδικούς.

 

Πως θεραπεύεται;


Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο και οι ταξιδιώτες στη Λατινική Αμερική λαμβάνουν οδηγίες για να αποφεύγουν το δάγκωμα των κουνουπιών.

Το Ινστιτούτο Butantan, στο Σάο Πάολο, έχει ήδη ξεκινήσει μία έρευνα σχετικά με τον ιό Ζίκα και σχεδιάζει να αναπτύξει ένα εμβόλιο «σε χρόνο ρεκόρ», σύμφωνα με δήλωσεις υπευθύνων του την περασμένη εβδομάδα, αν και ο διευθυντής του έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτός ο χρόνος-ρεκόρ πιθανό να διαρκέσει τρία έως πέντε έτη.

Η Βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline δήλωσε τη Δευτέρα ότι μελετά τη σκοπιμότητα της χρήσης της τεχνολογίας των εμβολίων της για το Ζίκα, ενώ η γαλλική Sanofi ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τις δυνατότητες για ανάπτυξη σχετικού εμβολίου.

 

Οδηγίες προς τους ταξιδιώτες

Ο ταξιδιώτης συνιστάται:

  • Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
  • Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη,τετραμεθρίνη,αλλεθρίνη κ.α.
  • Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.
  • Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.
  • Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του ταξιδιώτη για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.

Comments are closed.