Πόσα χρήματα βγάζει την εβδομάδα ένας δουλέμπορος

0
Εγκατέλειψε τη Συρία για να σωθεί και πέρασε μαζί με χιλιάδες άλλους στην Τουρκία. Προσπάθησε να βρει δουλειά ως ηλεκτρολόγος στη μαύρη αγορά καθώς ως Σύρος δεν μπορούσε να εργαστεί νόμιμα. Στάθηκε αδύνατον. Ζούσε με φίλους στη Σμύρνη και καθημερινά σκεφτόταν εάν έπρεπε να μπει στη βάρκα με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί και μετά την βόρεια Ευρώπη. Δεν το αποφάσισε. Ενα χρόνο μετά όλα άλλαξαν.

Ο 25χρονος Μοχάμεντ κερδίζει 20 χιλιάδες δολάρια την εβδομάδα ως διακινητής και η δουλειά του είναι όπως διηγείται στον Guardian να βρίσκει αυτούς που θα ταξιδέψουν με τα φουσκωτά και που θα αποφασίσουν να κάνουν το ταξίδι της ζωής ή του θανάτου.

Ζει μακριά από τη Σμύρνη σε ένα ακριβό διαμέρισμα μαζί με τη γυναίκα του. Zει μια πλούσια ζωή.Ο ίδιος μπήκε στην δουλειά… της διακίνησης τον περασμένο Μάιο όταν ένας συγγενής του που είναι ένας από τους τοπικούς αρχηγούς των δικτύων των διακινητών χρειάστηκε βοήθεια. Τότε κανείς δεν πίστευε ότι το ταξίδι από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα θα ήταν η βασική οδός των προσφύγων προς την Ευρώπη.

Το 2014 μόλις 43 χιλιάδες άνθρωποι είχαν περάσει με φουσκωτά στην απέναντι όχι, το 2015 πάνω από 800 χιλιάδες τόλμησαν… το ταξίδι.

Ο Μοχάμεντ απαντά λακωνικά όταν ο δημοσιογράφος του Guardian τον ρωτά για τον θάνατο του Aιλάν Κουρντί του μικρού που έγινε σύμβολο της ανείπωτης τραγωδίας. Δεν είναι δικό μας λάθος, είναι η μοίρα, αυτό που αποφασίζει ο θεός. Μόνο αυτός ξέρει ποιοι θα τα καταφέρουν και ποιοι όχι»

Ο Μοχάμεντ broker του δικτύου του διακινητών αναζητά και βρίσκει τους πελάτες. Το κάθε κεφάλι για μια θέση κοστίζει 1000 δολάρια. Από αυτά τα 200 δολάρια καταλήγουν στην τσέπη του. Η κάθε βάρκα χωρά 40 άτομα. Τις εβδομάδες που υπήρχε πολύ δουλειά κέρδιζε έως και 20.000 δολάρια. Το λιγότερο είναι τα 1000 δολάρια την εβδομάδα.

Τι λέει για τους ελέγχους; Εγιναν πέντε έφοδοι της τουρκικής αστυνομίας το 2015. Μετά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία στις αρχές Δεκεμβρίου, οι τουρκικές δυνάμεις προχώρησαν σε νέες συλλήψεις διακινητών αλλά και προσφύγων. Κανείς όμως δεν μπορεί να το σταματήσει. Οπως λέει ο Μοχάμεντ «κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν επτά, οκτώ φορές έως ότου περάσουν απέναντι… Οι ίδιοι οι Σύροι είναι αποφασισμένοι να κάνουν το ταξίδι, οι άνθρωποι που αποφασίζουν να ρισκάρουν εγκαταλείποντας τη Δαμασκό».

Comments are closed.