Πάνω από εκατό χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κατέφτασαν στην Ελλάδα τον Αύγουστο

0

Πάνω από εκατό χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν τον μήνα Αύγουστο, παράνομα στην χώρα μας, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα για τον μήνα Αύγουστο.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν αυτόν τον μήνα 107.843 παράνομοι μετανάστες στη χώρα μας σε 887 περιστατικά, ενώ για απόπειρα παράνομης εξόδου από τη χώρα συνελήφθησαν 46 άτομα σε 28 περιστατικά.

Συνελήφθηκαν επίσης 53 διακινητές στα περιστατικά παράνομης εισόδου και δεκατρείς στα περιστατικά παράνομης εξόδου, Στα περιστατικά παράνομης εισόδου κατασχέθηκαν 271 σκάφη και ένα όχημα, ενώ σε αυτά της παράνομης εξόδου κατασχέθηκαν έξι οχήματα και 32 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Περιμένουν να περάσουν στην Ελλάδα

Χίλιοι μετανάστες, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία, βρίσκονται ακόμη υπό την επιτήρηση των δυνάμεων της τάξης στην Ανδριανούπολη της Τουρκίας, περιμένοντας να περάσουν στην Ελλάδα.

1

«Δεν μπορούν να μείνουν εδώ. Θα μπορούν ίσως να μείνουν ακόμη μία ή δύο ημέρες, αλλά μετά θα πρέπει να φύγουν», προειδοποίησε ο νομάρχης Ανδριανούπολης, Αλί Σαχίν, στο ειδησεογραφικό κανάλι NTV. «Εάν δεν το κάνουν, θα γίνει χρήση βίας», προειδοποίησε.

Ο νομάρχης ανακοίνωσε ότι από τους περίπου 1.200 πρόσφυγες που περίμεναν στο σταθμό λεωφορείων της Αδριανούπολης για να κατευθυνθούν προς τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα στο Καπίκουλε, οι 500 επέστρεψαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και ότι σε διάφορα σημεία της Αδριανούπολης υπάρχουν άλλοι 750 πρόσφυγες.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν στην Ελλάδα κάθε μέρα με σκοπό να πάνε στην Ευρώπη. Καράβια μεταφέρουν τους πρόσφυγες από τα νησιά στον Πειραιά.

Σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το καταμαράν tera jet με 1.742 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη, οι οποίοι προωθήθηκαν στον ηλεκτρικό σταθμό με λεωφορεία του ΟΛΠ.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 268 παράτυποι μετανάστες διεσώθησαν το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό Σώμα, σε 11 περιστατικά έρευνας και διάσωσης. Τα περιστατικά έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Σάμου, του Φαρμακονησίου και της Κω

Η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Την «προφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης» αποφάσισαν οι ηγέτες της στην μαραθώνια άτυπη Σύνοδο Κορυφής. 1 δισ. θα διατεθεί σε χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία προκειμένου να συγκρατήσουν το κύμα των προσφύγων. «Ικανοποιημένος» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας που σημείωσε ότι «η Ευρώπη αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με τη λογική το κάθε κράτος να βλέπει τα δικά του σύνορα».

1

Ο Ντ. Τουσκ αλλα και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη που παραχώρησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συζήτηση που έγινε υπογραμμίζοντας ότι ηταν καλύτερη του αναμενομένου. Κατ΄αρχήν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν τις τρεις χώρες (Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία), που δέχονται το μεγάλο κύμα των προσφύγων, αλλα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ που περιθάλπουν τέσσερα εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στην περιοχή. Χρηματοδοτική στήριξη θα δοθεί επίσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Σερβία).

Αναφορικά με την Ελλάδα και την Ιταλία συμφωνήθηκε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμα και θα λειτουργήσουν τα κέντρα καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα και την Ιταλία. Εκει θα γίνεται και το «φιλτράρισμα» μεταξύ των πολιτικών και των οικονομικών προσφύγων, οι τελευταίοι θα οδηγούνται πίσω στις χώρες τους, ενώ οσοι χαρακτηρίζονται πρόσφυγες θα διαμοιράζονται σε όλες τις χώρες με βάση και τις αποφάσεις μετεγακατάστασης που λήφθηκαν. «Είμαι πεπεισμένος και εγώ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι χωρίς έλεγχο των εξωτερικών συνόρων δεν έχουμε καμία τύχη ως ΕΕ», είπε ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι απόψε ξεκίνησε και μια συζήτηση που θα συνεχιστεί σχετικά με την προώθηση μιας ενιαίας πολιτικής ελέγχου των εξωτερικών συνόρων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέματα που αφορά και την εθνική κυριαρχία και για το λόγο αυτό οι συζητήσεις, όπως είπε, θα γίνουν με προσοχή.

Comments are closed.