Ο Τόμας Έντισον στόλισε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπιόνια

0
Παλιότερα στα χριστουγεννιάτικα δέντρα κοσμούσαν κυροπήγεια.  Έτσι κυκλοφόρησαν κηροπήγια σε διάφορα σχήματα, με περίτεχνα σχέδια. Πιθανότατα γι’ αυτό το λόγο συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε διακόσμηση με μεταλλικά λαμπερά χρώματα στα δέντρα μας.

Με το πέρασμα των χρόνων τη θέση των κεριών πήραν λάμπες που έπαιρναν μέσα κερί ή μεταλλικά φανάρια με μικρά φυτίλια που κρεμόντουσαν από τα κλαδιά σαν στολίδια.

Η εξέλιξη των χριστουγεννιάτικων φώτων μέσα στο χρόνο, γινόταν πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Σαφέστατα τα αναμμένα κεριά πάνω στα κλαδιά των δέντρων δεν ήταν ότι πιο ασφαλές, αλλά είχε αγαπηθεί από τον κόσμο που συνήθιζε να τα ανάβει το βράδυ των Χριστουγέννων.

Το έθιμο διαδόθηκε αρχικά στην Ευρώπη και στη συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Έγινε ένα με τα Χριστούγεννα και άρχισε να μπαίνει σε όλα τα σπιτικά. Έτσι, δεν άργησαν πολύ να κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, τα οποία άναψαν στις 22 Δεκεμβρίου του 1882 στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Τα πρώτα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια που χρησιμοποίησαν ηλεκτρισμό, δημιουργήθηκαν από τον Edward Johnson που εργαζόταν στην εταιρία του γνωστού σε όλους μας, εφευρέτη του ηλεκτρικού λαμπτήρα, Τόμας Έντισον. Τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια όμως, δεν δημιουργήθηκαν ως προϊόν της ηλεκτρικής εταιρίας, δημιουργήθηκαν για να διακοσμήσουν το ίδιο το σπίτι του δημιουργού τους που φαίνεται πως είχε ιδιαίτερη αδυναμία στην χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.

Ο Edward Johnson έπλεξε σε μια σειρά σύρμα 80 χρωματιστά λαμπιόνια στις αποχρώσεις του λευκού του κόκκινου και του μπλε και η επιλογή έγινε λόγω των χρωμάτων που υπάρχουν στην αμερικάνικη σημαία.

Ως προϊόν τα πρώτα ηλεκτρικά χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια άρχισαν να πωλούνται τα Χριστούγεννα του 1901 και από εκεί και πέρα η πορεία τους είναι λίγο ή πολύ γνωστή.

Comments are closed.