Ο Δράκος του Σέιχ Σου, η υπόθεση Παγκρατίδη και τα στυγερά εγκλήματα

0

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες υποθέσεις στυγερών εγκλημάτων που συγκλόνισαν το πανελλήνιο είναι η υπόθεση του Δράκου του Σέιχ Σου.

Η ιστορία ξεκινάει το 1959 όταν τρεις εγκληματικές ενέργειες σκόρπισαν τον πανικό στη Θεσσαλονίκη.

Στις 19 Φεβρουαρίου, άγνωστος τραυματίζει βαρύτατα με πέτρες και ληστεύει ένα ζευγάρι, τον Αθανάσιο Παναγιώτου και την Ελεονόρα Βλάχου, στο Σέιχ Σου -τα θύματα επέζησαν επειδή η παγωνιά σταμάτησε την αιμορραγία…

Στις 6 Μαρτίου, στην περιοχή της Μίκρας άγνωστοι δολοφονούν με πέτρες και ληστεύουν τον Κωνσταντίνο Ραΐση και Ευδοκία Παληογιάννη. Μάλιστα βιάζουν τη γυναίκα. Ο άνδρας είναι λοχαγός του ιππικού και βρίσκεται στο ραντεβού με τη φίλη του φορώντας τη στολή του, με στρατιωτικό τζιπ και οπλοφορώντας.

Στις 3 Απριλίου, άγνωστος μπαίνει στο Δημοτικό Νοσοκομείο και σκοτώνει με πέτρα και ληστεύει τη ράφτρα του ιδρύματος Μελπομένη Πατρικίου, σε ένα μικρό χωριστό σπιτάκι όπου έμενε…

Ο «δράκος του Σειχ Σου» όπως αποκαλέστηκε κρύβει καλά τα ίχνη του και αστυνομία αδυνατεί να βρει άκρη.

Οι γυναίκες αρχίζουν από τον φόβο να μην κυκλοφορούν τα βράδια παρά μόνο με συνοδεία, ενώ στα παλιά σπίτια της Άνω Πόλης όλοι διπλοκλειδώνουν τις πόρτες.

Στις αρχές του 1963 ένας νέος, ο Αριστείδης Παγκρατίδης, συλλαμβάνεται επειδή μπήκε μεθυσμένος νύχτα στο ορφανοτροφείο «Μ. Αλέξανδρος», σε «αναζήτηση γυναίκας», όπως έλεγε.

Για την πράξη του αυτή καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 1964 σε 9ετή φυλάκιση. Όμως έμελλε αυτή να είναι η αρχή του τέλους για τον Παγκρατίδη….
Η υπόθεση Παγκρατίδη

Κατά τη διάρκεια ανάκρισης ο Αριστείδης Παγκρατίδης θα ομολογήσει ότι ήταν ο «δράκος του Σέιχ Σου», θα καταδικαστεί το 1966 «τετράκις εις θάνατον» από το πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης και δύο χρόνια μετά θα οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Η εκτέλεσή του έγινε στο μέρος που ήταν συνδεδεμένο με το όνομά του, το Δάσος του Σέιχ Σου. Οι τελευταίες λέξεις που ψέλλισε ήταν «Μανούλα μου, είμαι αθώος».
Αθώος ή ένοχος;

Ο Παγκρατίδης, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στον τακτικό ανακριτή, του είπε ότι είναι αθώος:

«Είναι αλήθεια, κ. ανακριτά, ότι υπάρχουν ενέσεις που λες την αλήθεια; Εάν υπάρχουν, σας παρακαλώ να μου κάνετε μία, γιατί μʼ έβαλαν στην Ασφάλεια να πω πράγματα που ούτε γνωρίζω ούτε έκανα!»

Από εκείνη τη στιγμή και ώς την ώρα που βρέθηκε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα δεν έπαψε να φωνάζει για την αθωότητά του.

H δίκη έγινε το 1966, με ένα δικαστήριο που απαξίωνε τόσο πολύ την υπεράσπιση, που ένας εκ των συνηγόρων του, ο Mενέλαος Σαπουντζής, αφού ήρθε σε αντιδικία με τον πρόεδρο-εφέτη Aνδρέα Aλετρά, τελικά αποχώρησε από τη δίκη. Σημαντικά στοιχεία δεν προσκομίστηκαν ποτέ, όπως ταύτιση αίματος ή οι τρίχες που βρέθηκαν στα χέρια των θυμάτων. Επίσης δεν υπολόγισαν την κατάθεση δύο νοσοκόμων που ήρθαν σε οπτική επαφή με τον δράκο ότι δεν τον αναγνώρισαν

Ο Παγκρατίδης μπορούσε να αποδείξει την αθωότητά του, αλλά δεν τον άφησαν.

Στο δικαστήριο υποβλήθηκαν 13 αιτήσεις για διάφορα θέματα (αποτυπώματα, αίμα, συγκεκριμένοι μάρτυρες, πιθανοί δράστες και άλλα…), όμως απορρίφθηκαν όλες, αν και στις 5 από αυτές συμφωνούσε και ο εισαγγελέας…

Ο Παγκρατίδης, στις 6 πρώτες καταθέσεις του, λέει για τη δολοφονία της ράφτρας του νοσοκομείου ότι βίασε το θύμα – και επί λέξει ότι, αφού την χτύπησε «διά λίθου εις το κρανίον, την έρριψεν χαμαί εκτάδην επί του τάπητος, αφήρεσεν την σκελέαν της και ησέλγησεν επ αυτής κατά φύσιν».

Κάποια στιγμή οι αστυνομικοί βλέπουν από τα ʼ έγγραφα του 1959 ότι δεν υπάρχει βιασμός ούτε ίχνος σεξουαλικής πράξης: το θύμα «ετάφη παρθένος»!

Μέχρι σήμερα δεν έχει εξιχνιαστεί ούτε έχει διαταχθεί αναψηλάφηση της δίκης Παγκρατίδη για να εξακριβωθεί αν ήταν όντως ο «Δράκος του Σέιχ Σου». Η ιστορία του Παγκρατίδη έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο και έχει γίνει βιβλίο και θεατρικό έργο.

Comments are closed.