Ο χάρτης με τις επικίνδυνες εναέριες ζώνες του πλανήτη

0

Οι δύο αεροπορικές τραγωδίες, τόσο με το Βοeing της Malaysia τον Ιούλιο του 2014 που κατερρίφθη στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας ενώ μαίνονταν η διαμάχη μεταξύ φιλορώσων και Ουκρανών όσο και αυτό με το ρωσικό Airbus στο Σινά, σε περιοχή που ανήκει μεν στην Αίγυπτο αλλά δεν βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του Καΐρου, έχουν προκαλέσει προβληματισμό στις αεροπορικές εταιρίες και ανησυχία στους επιβάτες.

Σήμερα οι περισσότερες αεροπορικές αποφεύγουν πλέον να πετούν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, ωστόσο τι γίνεται με τις περιοχές που ελέγχουν οι Τζιζαντιστές;

Σύμφωνα με την Daily Mail, η πτήση ΜΗ17 της Malaysia στην Ουκρανία θεωρείται ότι κατερρίφθη από έναν εξελιγμένο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.

Ωστόσο, οι τζιχαντιστές εκτιμάται ότι δεν έχουν στη διάθεσή τους τόσο εξελιγμένα όπλα και ότι αυτά που κατέχουν θα μπορούσαν ενδεχομένως να χτυπήσουν ένα αεροσκάφος που πετά σε ύψος 15.000 με 20.000 πόδια, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από το ύψος στο οποίο πετούν οι εμπορικές πτήσεις (άνω των 30.000 ποδιών).

Οι πιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου όπου έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις είναι η Συρία και τη Λιβύη. Ωστόσο, σε άλλες έχουν τεθεί περιορισμοί για πτήσεις κάτω από ένα ορισμένο ύψος, συνήθως γύρω στα 26.000 πόδια, ανάλογα με το εκτιμώμενο εύρος των αντιαεροπορικών όπλων που έχουν στη διάθεσή τους οι ένοπλοι στις περιοχές αυτές.

Οι προειδοποιήσεις που έχουν εκδοθεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας της Αμερικής περιλαμβάνουν μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως η Λιβύη, το Ιράκ, η Υεμένη, αλλά και η περιοχή του Σινά στην Αίγυπτο.

Τα αεροπλάνα που περνούν πάνω από τις περιοχές αυτές απαγορεύεται να πετούν κάτω από ύψος 26.000 ποδιών λόγω του ρίσκου των τρομοκρατών ή άλλων ανταρτών.

Η βρετανική εφημερίδα, μάλιστα, δημοσιεύει και ένα χάρτη με τις πιο επικίνδυνες, λόγω τρομοκρατών, ζώνες και δείχνει ποιες πτήσεις, με αφετηρία το Λονδίνο περνούν από αυτές.

  • Με κόκκινο είναι σκιασμένες οι περοχές, στον εναέριο χώρο των οποίων απαγορεύεται να πετούν αεροπλάνα (ή έχουν τεθεί συγκεκριμένα όρια πάνω από τα οποία μπορούν να πετούν)
  • Με κίτρινο είναι σκιασμένες οι περιοχές για τις οποίες οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προειδοποιηθεί ότι είναι «υψηλού ρίσκου»
  • Το εικονίδιο με τον στρατιώτη υποδηλώνει ότι υπάρχουν ρουκέτες στην περιοχή
  • Το εικονίδιο με το στρατιωτικό όχημα υποδηλώνει ότι στην περιοχή υπάρχουν πύραυλοι εδάφους
  • Το εικονίδιο με τη λάμψη υποδηλώνει ότι στην περιοχή δρουν τρομοκράτες

zones

Σύμφωνα λοιπόν με τον παραπάνω χάρτη, οι περιοχές, στον εναέριο χώρο των οποίων απαγορεύεται να πετούν αεροπλάνα (ή έχουν τεθεί συγκεκριμένα όρια πάνω από τα οποία μπορούν να πετούν) είναι οι εξής: Ουκρανία, Λιβύη, Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Βόρεια Κορέα.

Οι περιοχές για τις οποίες οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προειδοποιηθεί ότι είναι «υψηλού ρίσκου» είναι οι εξής: Ιράν, Αφγανιστάν, Υεμένη, Κένυα, Κόνγκο, Μάλι.

Οι περιοχές στις οποίες υπάρχει κίνδυνος να εκτοξευτούν ρουκέτες από το έδαφος είναι οι εξής: Κόνγκο, Κένυα, Σομαλία, η χερσόνησος του Σινά στην Αίγυπτο, Συρία, Αφγανιστάν

Οι περιοχές στις οποίες υπάρχουν πύραυλοι εδάφους είναι οι εξής: Βόρεια Κορέα, Ουκρανία, Ιράν

Οι περιοχές στις οποίες δρουν τρομοκράτες είναι οι εξής: Μάλι, Λιβύη, Υεμένη, Ιράκ

 

 

Comments are closed.