Menalon Trail: Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το 1ο πιστοποιημένο μονοπάτι της Ελλάδας

0

«Έζησα τα μονοπάτια από τη δεκαετία του ‘70» μας αναφέρει ο κ. Λαγός ξεκινώντας μια ιστορική αναδρομή των μονοπατιών.


Σύμφωνα με τον εμπνευστή της ιδέας, η ιστορία του μονοπατιών χρονολογείται αιώνες πριν, με το αρχαιότερο κομμάτι στο δίκτυο – το κομμάτι στο Λούσιο – να χρονολογείται πάνω από 3.200 χρόνια. Το κομμάτι αυτό ένωνε την Αρχαία Τεύθιδα (τη σημερινή Δημητσάνα) με την Αρχαία Γόρτυνα.

Τη δεκαετία του ’80 όμως οι δρόμοι αυτοί άρχισαν να ερημώνουν. Ο κόσμος άρχισε να λιγοστεύει, άρχισαν να εγκαταλείπονται αγροτικές τοποθεσίες και όπως μας εξηγεί ο κ Λαγός άρχισαν να δημιουργούνται οι αγροτικοί δρόμοι για τα αγροτικά φορτηγά. Έτσι σιγά σιγά τα μονοπάτια εγκαταλείφθηκαν, γέμισαν ξερά δέντρα, φυλλωσιές και εμπόδια.

«Θεώρησα ότι κάτι πρέπει να γίνει γι αυτόν τον τόπο», μας επισημαίνει στη συνέντευξη ο κ Λαγός και μας εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για την ίδρυση του πρώτου Πιστοποιημένου μονοπατιού στην Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το Μονοπάτι του Μαινάλου εκτείνεται σε μήκος 75 χλμ. Περνάει μέσα από τα χωριά της Στεμνίτσας, Δημητσάνας, Ζιγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο και τα Λαγκάδια, ενεργοποιώντας το σύνολο της τουριστικής υποδομής και των υπηρεσιών του νομού Γορτυνίας.

Τόσο ο σχεδιασμός και η οργάνωση του μονοπατιού, όσο και η γενική υποδομή του, πληρεί πλήρως τα πλαίσια που ορίζει το πρότυπο που έθεσε η European Ramblers Association (ERA), που συγκεντρώνει 33 εθνικές ομοσπονδίες ευρωπαϊκών χωρών και με περίπου 3.000.000 μέλη.

Ιστορική αναδρομή

Το 1988, σε άρθρο του στην τοπική εφημερίδα, ο κ Λαγός είχε αναφέρει την αξία των ορεινών μονοπατιών και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους προκειμένου να αναπτυχθεί η Αρκαδία.

Το 2011 πραγματοποίησε ένα ταξίδι στην βόρεια Ιταλία, μαζί με τον κ. Γιώργο Κούλαλη, στην πόλη Αόστα για να δουν πώς λειτουργούν εκεί τα μονοπάτια στον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Η οργάνωση των μονοπατιών έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι εργασίες στο μονοπάτι του Μαινάλου.

Γυρίζοντας πίσω και με την βοήθεια των μελών του ΣΑΟΟ (Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων) και την υποστήριξη των ντόπιων εθελοντών που για πρώτη φορά συμμετείχαν, ανέλαβαν δράση και, τελικά, στις 12 Μαΐου του 2013, εγκαινιάζεται το καθαρισμένο μονοπάτι στο Λούσιο (Στεμνίτσα- Ι.Μ. Προδρόμου). Ο χρόνος που χρειάστηκε για να καθαριστεί το τμήμα στο Λούσιο ήταν 10 εργάσιμες μέρες.

Όπως μας επισημαίνει ο κ Λαγός, η συμμετοχή στα εγκαίνια ήταν πανηγυρική καθώς πήραν μέρος 287 ορειβάτες από όλους τους ορειβατικούς Συλλόγους της Πελοποννήσου και των Αχαρνών.

Στις 8-9 Δεκεμβρίου του 2013 πραγματοποιήθηκε στον Όλυμπο συνέδριο Ορεινής Πεζοπορίας, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή να είναι από ξένους.

«Εκεί πραγματικά μπήκαν όλα στη θέση τους» επισημαίνει ο κ Λαγός καθώς στο συνέδριο έγινε παρουσίαση της μεθοδολογίας και της σημασίας του «πιστοποιημένου μονοπατιού από τη Liane Jordan, συντονίστρια του δικτύου «Μονοπατιών Κορυφαίας Ποιότητας».

«Μάθαμε για την πιστοποίηση «Leading Quality Trails», που αφορά στην ποιότητα, την τεχνική επάρκεια, την ασφάλεια και την αξιοπιστία. Είναι ένα πιστοποιητικό που απονέμει η Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων (European Ramblers Association, ERA) σε δίκτυα μονοπατιών που αθροίζουν πάνω από 50 χλμ., παρέχουν επαρκή υποδομή και πληρούν κριτήρια βιοποικιλότητας, ασφάλειας και εξυπηρετήσεων», εξηγεί ο κ Λαγός.

Εκεί έγινε η πρώτη επαφή την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία. Οι Αρκάδες έβαλαν στοίχημα να κάνουν το «Mainalon Trail» το έβδομο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ευρώπη.

Γυρνώντας στη «βάση» του, ο Γιάννης Λαγός θέλησε να μεταφέρει όσα είχε μάθει στον Όλυμπο. Τέλος Δεκεμβρίου έπρεπε να βγει ο προϋπολογισμός για να έρθουν από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία προκειμένου να εκπαιδεύσουν την ομάδα του κ Λαγού. Η εκπαίδευση όπως μας εξηγεί κράτησε 4 μέρες.

Για να πιστοποιηθεί ένα μονοπάτι θα πρέπει να πληροί κριτήρια για το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό, αλλά και τις υποδομές. Για παράδειγμα θα πρέπει ανά 2-3 να μπορεί να έχει πρόσβαση ένα ασθενοφόρο, ανά έξι ώρες να υπάρχει κοντά κάποιο χωριό για στέγαση ή ύπνο κλπ. Επίσης για να πιστοποιηθεί ένα μονοπάτι θα πρέπει να υπάρχει site και ταμπέλες πληροφόρησης.

«Κάθε τμήμα 4 χιλιομέτρων της διαδρομής πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 11 βαθμούς από τα συνολικά 41 κριτήρια, με μάξιμουμ τους 30».

Μέσα σε 10 μήνες (χρόνο ρεκόρ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ Λαγός) και με συνολικό κόστος μόλις 9.000 ευρώ για αγορά πινακιδίων σήμανσης, καρφιά, βενζίνες αλυσοπρίονων και κάποια… τσιμπούσια των εθελοντών από τους συλλόγους μετά την ολοήμερη κούραση, τα οποία συνεισέφεραν οι τοπικοί σύλλογοι και επιχειρηματίες, κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον καθαρισμό του μονοπατιού.

«Το μονοπάτι είναι 75 χιλιομέτρων τα 50 από τα οποία είχαν χρόνια να περπατηθούν», εξηγεί ο κ Λαγός

Στη συνέχεια, η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ύστερα από αίτησή τους, το ενέταξε στο βραβευμένο πρόγραμμά της «Μονοπάτια Πολιτισμού» και με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λεβέντη τους χορήγησε τις 83 ταμπέλες κατεύθυνσης του μονοπατιού και 13 μεγάλες πληροφοριακές ταμπέλες για να τοποθετηθούν στα 9 χωριά και τα μοναστήρια, καθώς και 16 πολιτιστικές ταμπέλες για τα 8 τμήματα της διαδρομής.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2014, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας, στην πρώτη του συνεδρίαση, το μονοπάτι τέθηκε υπό την αιγίδα του δήμου, ο οποίος ανέλαβε και το τελικό κόστος της πιστοποίησης.

Το 2015 το μονοπάτι τέθηκε και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στις 31 Μαΐου της ίδιας χρονιάς πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του «Menalon Trail», με μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις στα 9 χωριά.

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: eleutherosxronos.gr

Comments are closed.