Κλιμακώνονται οι εντάσεις στις σχέσεις Ρωσίας -Τουρκίας -Δείτε όλες τις εξελίξεις

0

Μεγάλη αναταραχή έχει προκαλέσει η ρήψη του ρωσικού μαχητικού από Τούρκους στις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ρωσία ξεκαθαρίσε ότι η πράξη αυτή «θα έχει σοβαρές συνέπειες» και κάλεσε τους Ρώσους να σταματήσουν να επισκέπτονται την Τουρκία ενώ από την πλευρά τους οι Τούρκοι εμμένουν στο ότι προειδοποίησαν το μαχητικό αεροσκάφος 10 φορές.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τους Τούρκους για «μαχαιριά στην πλάτη» και χαρακτήρισε τη χώρα του Ταγίπ Ερντογάν ως «συνεργάτη των τρομοκρατών».

Η Ρωσία προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή, της κατάρριψης του μαχητικού, «θα έχει σοβαρές συνέπειες».

Οπως μεταφέρει η Daily Mail, κορυφαίος στρατιωτικός αναλυτής της Μόσχας εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο ενός πολέμου είναι το «πιθανότερο». Ωστόσο, την ίδια ώρα, ψυχραιμότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί.

Ως πρώτες κινήσεις, πάντως, ο Πούτιν αποφάσισε να διακόψει κάθε στρατιωτική επαφή με την Τουρκία στον αγώνα κατά του ISIS και στέλνει πολεμικό πλοίο με σύστημα αεράμυνας στη Μεσόγειο, το οποίο θα καταστρέφει κάθε στόχο που θα αποτελεί δυνητική απειλή για τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας διεμήνυσε ακόμη ότι τα βομβαρδιστικά που θα κάνουν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα συνοδεύονται εφεξής από μαχητικά αεροσκάφη.

Τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, όσο και ο πρόεδρος του ΝΑΤΟ υποστήριξαν την τουρκική εκδοχή των γεγονότων. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ είπε πως «οι εκτιμήσεις που έχουμε από διάφορους συμμάχους συνάδουν με την τουρκική εκδοχή».

Ο Στόλντεμπεργκ συνέστησε ψυχραιμία και ζήτησε αποκλιμάκωση και κάλεσε και τις δυο πλευρές να συνεχίσουν τις επαφές τους. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, από την άλλη, κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να πάρουν επειγόντως μέτρα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν, Στέφαν Ντουγιάρικ, πρόσθεσε: «Ο γ.γ. του ΟΗΕ ελπίζει ότι μια αξιόπιστη διεξοδική ανασκόπηση των γεγονότων θα αποσαφηνίσει το τι συνέβη και θα αποτρέψει μελλοντικές υποτροπές».

Τα ηχητικά ντοκουμέντα από την εναέρια μάχη ανάμεσα στα τουρκικά F-16 και το ρωσικό SU-24 παρουσίασαν οι Τούρκοι στη σύσκεψη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, προκειμένου να αποδείξουν ότι προειδοποίησαν τους Ρώσους για βολή και κατάρριψη.

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ
Οι Τούρκοι διπλωμάτες στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ επιχείρησαν να αποδείξουν ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πετούσε σε εναέριο χώρο της Τουρκίας, αλλά και πως υπήρξαν προειδοποιήσεις για την παραβίαση.

Τόσο το Reuters όσο και οι New York Times αναφέρουν πως το SU-24 παραβίασε για ελάχιστα δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο, κάτι που αποδεικνύεται από το θερμικό ίχνος που άφησε, ενώ η κατάρριψή του έγινε πάνω από συριακό έδαφος.

Υπήρξε παραβίαση 17 δευτερολέπτων
Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι αναφέρουν πως το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας τους σε βάθος 1,36 μιλίων και μήκος 1,15 μιλίων για 17 δευτερόλεπτα, ενώ είχαν προηγηθεί οι 10 προειδοποιήσεις.

Το Wikileaks μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και το επίσημο έγγραφο, το οποίο αναλύει την κατάσταση από την πλευρά των Τούρκων.

Η προειδοποίηση των Τούρκων προς τους Ρώσους τη στιγμή της αερομαχίας

Στη δημοσιότητα έδωσε η τουρκική αεροπορία στιγμές από την αερομαχία των F-16 με το SU-24 πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Στο βίντεο ακούγεται καθαρά η προειδοποίηση των Τούρκων πιλότων, οι οποίοι όμως δεν πήραν ποτέ απάντηση από τους Ρώσους.

«Σας μιλάει η τουρκική αεροπορία. Προσεγγίζετε τουρκικό εναέριο χώρο. Αλλάξτε την πορεία σας προς τα νότια αμέσως».

Λίγα δευτερόλεπτα μετά και από την τελευταία προειδοποίηση, οι Τούρκοι έλαβαν εντολή κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.

Πούτιν: Μην επισκέπτεστε την Τουρκία

Σε νέες δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε και επισήμως ότι αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα σταλούν σε ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία.

Μάλιστα, ο ρώσος πρόεδρος εξήγησε την κλιμάκωση των κινήσεων της Μόσχας: «Επειτα από όσα έγιναν χθες δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα άλλων περιστατικών. Αν συμβεί, θα πρέπει να αντιδράσουμε με κάποιον τρόπο».

Ενώ εν είδη αντιποίνων, συνέστησε δημοσίως στους Ρώσους πολίτες, να μην επισκέπτονται πλέον την Τουρκία.

«Τι κάνει κανείς έπειτα από γεγονότα τόσο τραγικά, την καταστροφή του αεροσκάφους μας και τον θάνατο ενός πιλότου; Είναι ένα απαραίτητο μέτρο και το υπουργείο Εξωτερικών έκανε καλά που προειδοποίησε τους πολίτες μας για τον κίνδυνο», ανέφερε ο Πούτιν σε δηλώσεις που αναμεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

«Οι πολίτες μας στην Τουρκία ίσως κινδυνεύουν, κάτι για το οποίο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οφείλει να προειδοποιήσει» είπε ακόμη.

Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο

Κατηγόρησε εξάλλου την ηγεσία της Αγκυρας, ότι υποστηρίζει σκόπιμα τον εξισλαμισμό της χώρας. «Το πρόβλημα δεν είναι η τραγωδία που ζήσαμε χθες. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Παρατηρούμε πως η νυν τουρκική ηγεσία εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί σκόπιμα μια πολιτική υποστήριξης του εξισλαμισμού της χώρας της» σημείωσε ο Πούτιν.

Πού θα αναπτυχθούν οι S-400

Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου οι S-400 θα αναπτυχθούν στην ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία, στην τουρκο-συριακή μεθόριο.

Η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων τελευταίας γενιάς θα ολοκληρώσει τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ανοικτά της επαρχίας της Λαττάκειας ρωσικού καταδρομικού πλοίου εξοπλισμένου με πυραύλους Moskva και αντιαεροπορικά συστήματα και την συνοδεία των ρωσικών βομβαρδιστικών που επιχειρούν στη Συρία από ρωσικά καταδιωκτικά αεροσκάφη.

Δείτε εδώ βίντεο με τους εξελιγμένους S-400 σε δράση:

 

Μεντβέντεφ: Οι τουρκικές εταιρείες θα χάσουν μερίδιο από τη ρωσική αγορά

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ευθέως ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις δέχθηκαν ένα μεγάλο πλήγμα. Προειδοποίησε μάλιστα ότι τουρκικές εταιρείες θα χάσουν μερίδιο της ρωσικής αγοράς.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ τρεις θα είναι σημαντικότερες επιπτώσεις μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία.

Οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία θα γίνουν χειρότερες και κυρίως οι διαφωνίες για τις συνοριακές γραμμές.
Οι ενέργειες της Τουρκίας δείχνουν ξεκάθαρα ότι η χώρα προστατεύει τους τζιχαντιστές. Προκαλεί αρνητική έκπληξη η αναφορά κάποιων δημοσιευμάτων για το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το φθηνό πετρέλαιο που έρχεται από το Ισλαμικό κράτος

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία δέχθηκαν ένα μεγάλο πλήγμα. Οι τουρκικές εταιρείες θα χάσουν ένα μερίδιο της ρωσικής αγοράς

Comments are closed.