H ζωή και η καθημερινότητα στη Ράκκα, το βασίλειο των τζιχαντιστών (Bίντεο)

0

Τη ζωή και την καθημερινότητα στο βασίλειο του ISIS, έζησε και μας περιγράφει ο Γερμανός δημοσιογράφος Jurgen Todenhofer,  ο πρώτος δυτικός δημοσιογράφος που του επετράπη να εισέλθει στην επικράτεια που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Jurgen πέρασε 10 ημέρες παρέα με τους τρομοκράτες, ενώ επισκέφθηκε και τη Ράκκα, την πρωτεύουσα του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου. Όπως μας εξηγεί μιλώντας στο RT, μίλαγε για έξι μήνες μέσω Skype με μέλη του Ισλαμικού Κράτους πριν συμφωνηθεί η επίσκεψή του εκεί.

Εν τέλει, οι τζιχαντιστές του έδωσαν επίσημη εγγύηση για την ασφάλειά του. «Ήταν προς το συμφέρον τους να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους ότι θα γυρίσω πίσω ζωντανός – και έτσι έγινε», είπε ο Jurgen.

1

Όπως μας περιγράφει οι δρόμοι της Ράκκα ήταν γεμάτοι από ανθρώπους και αυτοκίνητα. Τα μαγαζιά λειτουργούσαν κανονικά και η ζωή έμοιαζε εντελώς φυσιολογική. Αλλά θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι ισλαμιστές σκοτώνουν ή εκδιώκουν όλους τους σιίτες και τους Χριστιανούς, έτσι οι μόνοι άνθρωποι εκεί ήταν Σουνίτες.

«Οι τζιχαντιστές δεν ενδιαφέρονται για τους απλούς ανθρώπους, εφόσον συμμορφώνονται με το νόμο της Σαρία, τους ενδιαφέρουν μόνο οι σημαντικοί άνθρωποι», τόνισε ο δημοσιογράφος.

Ωστόσο, ο φόβος παραμονεύει. «Εάν κάνετε κάποιο λάθος, μπορεί να σκοτωθείτε», δήλωσε ο Jurgen υπενθυμίζοντας ότι οι πολίτες τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης για αδικήματα όπως μια επίσκεψη σε μια φίλη ή η χρήση υπνωτικών χαπιών, τα οποία απαγορεύονται.

Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η ζωή εκεί είναι επικίνδυνη αλλά κάποιος που ζει εκεί δε νοιάζεται πολύ, γιατί η ζωή του δεν ήταν πιο εύκολη, όταν τον έλεγχο της κυβέρνησης είχαν οι Σιίτες, μας εξηγεί ο δημοσιογράφος.

islamischer-staat-41

Δεν υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες στους δρόμους της Ράκκα, και αυτές οι λίγες είναι πλήρως καλυμμένες. Μόνο οι πολύ ηλικιωμένες γυναίκες δεν φορούν μπούργκες, υπενθύμισε ο Jurgen.

Γιατί αν δεν είναι πια ωραίες και νέες – τους επιτρέπεται να δείξουν το πρόσωπό τους.

3

Πώς στρατολογούν νέο κόσμο

Ο δημοσιογράφος, εντόπισε ανθρώπους από την Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία και φυσικά τους ρώτησε για ποιο λόγο είχαν έρθει.

«Τους λένε ότι στο ισλαμικό κράτος θα συμμετέχουν σε μια ιστορική μάχη, μια μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό», εξηγεί ο Jurgen.

3

«Οι νέοι άνθρωποι που ήταν εντελώς ασήμαντοι στις χώρες τους, θα είναι πολύ σημαντικοί στη Ράκκα. Και για πρώτη φορά στη ζωή τους, κάποιος τους λέει ότι είναι σημαντικοί», είπε ο δημοσιογράφος.

Σε αυτούς τους νεαρούς άνδρες οι μαχητές του ISIS, είπαν ότι πρόκειται να γίνουν αστέρια και ήρωες, ότι θα έχουν από ένα Καλάσνικοφ και θα πολεμούν τους Αμερικανούς.

«Έπαιξαν όλα εκείνα τα βίντεοπαιχνίδια, στα οποία οι δολοφόνοι είναι σταρ. Και πιστεύουν ότι πρόκειται να γίνουν και οι ίδιοι σταρ».

«Φυσικά και είναι πλύση εγκεφάλου. Είναι ένα πολύ επιτυχημένος συνδυασμός φανατισμού και μιας πολύ έξυπνης στρατιωτικής άσκησης, κληρονομιά από τους πρώην αξιωματικούς του Σαντάμ Χουσεΐν» ανέφερε ο Jurgen προσθέτοντας: «Νομίζουν ότι είναι μέρος μιας μεγάλης ιστορίας τώρα και παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο».

Για την ευρωπαϊκή νεολαία που έρχεται στο Ισλαμικό Κράτος, ο δρόμος της επιστροφής κλείνει δια παντώς, καθώς εκείνοι που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους θεωρούνται προδότες που πρέπει να θανατωθούν.

Επίσης, όσοι πίστευαν ότι επρόκειτο να πολεμήσουν τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα έχουν συνειδητοποιήσει ότι στην πραγματικότητα σκοτώνουν αθώους μουσουλμάνους.

«Θα συνειδητοποιήσουν ότι η ιστορία που τους είπαν είναι εντελώς λάθος. Δεν θα ζουν στην πολυτέλεια, όπως τους είπαν στη Γερμανία, αντίθετα θα ζουν μια πολύ απλή ζωή, δεν θα έχουν φαγητό κάθε μέρα, ούτε καν νερό, θα ζουν σε κρύα φθηνά διαμερίσματα και θα πρέπει να σκοτώσουν μουσουλμάνους. Αυτό δεν τους το είχαν υποσχεθεί » δήλωσε ο Jurgen.

 

Πού βρίσκουν τα όπλα

Ο δημοσιογράφος θεωρεί ότι οι ισλαμιστές σκοτώνουν ομήρους, όπως αθώους Αμερικανούς δημοσιογράφους για να σπείρουν το φόβο και να προκαλέσουν την Ουάσιγκτον να στείλει χερσαίες δυνάμεις στο πεδίο της μάχης της Συρίας – επειδή θέλουν να πολεμήσουν εναντίον των Αμερικανών.

«Νομίζω ότι τώρα θα ήθελαν να πολεμήσουν και εναντίον των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, επειδή θεωρούν ότι για να γίνει κάποιος ήρωας θα πρέπει να πολεμήσει τους καλύτερους».

Φυσικά, οι μαχητές του ISIS δεν του είπαν τα πάντα, ωστόσο ο Jurgen έχει την εντύπωση ότι Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να παίρνει χρήματα και όπλα από μοναρχίες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία.

Τα όπλα αγόραζονται στη μαύρη αγορά, όπου όπλα ευρωπαϊκής κατασκευής είναι διαθέσιμα, όπως και αυτά που παρέχονται στο κουρδικό Peshmerga ή στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA).

Όπως είπαν στον δημοσιογράφο «έστω και αν δεν αρπάξουμε αυτά τα όπλα, μπορούμε να τα αγοράσουμε, επειδή όλα έχουν ένα τίμημα. Τα περισσότερα από τα όπλα μας τα παίρνουμε από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό».

Ο ISIS χρησιμοποιεί τακτικές ανταρτοπόλεμου, έτσι ώστε να γίνει πολύ δύσκολο να βομβαρδιστούν οι μαχητές του από άλλες δυνάμεις, επειδή διασκορπίζονται όταν αντιλαμβάνονται κίνδυνο.

«Δεν μπορώ να κρίνω τον ρωσικό στρατό, αλλά μπορώ να κρίνω τις δυτικές δυνάμεις. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες και οι ειδικές δυνάμεις δεν έχουν καμία πιθανότητα σε έναν πόλεμο ενάντια στους αντάρτες, επειδή αυτοί οι μαχητές είναι έτοιμοι να πεθάνουν, ενώ οι Αμερικανοί πεζοναύτες δεν θέλουν να πεθάνουν», είπε ο Jurgen.

Για να δημιουργήσει πραγματικό πρόβλημα στον ISIS, η Δύση θα πρέπει να κάνει πολλά πράγματα: να σταματήσει την παράδοση όπλων, πυρομαχικών και χρημάτων από τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου και να κλείσει τα τουρκικά σύνορα που χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση νέων μαχητών του ISIS, τόνισε ο Jurgen είπε, υπενθυμίζοντας πόσο εύκολο ήταν να διασχίσει τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Το τρίτο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η προώθηση της συμφιλίωσης σιιτών και σουνιτών στο Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία, επειδή ο ISIS βρίσκει υποστήριξη από τους δυσαρεστημένους με τις κυβερνήσεις και την υπάρχουσα κατάσταση των πραγμάτων.

Η καταπολέμηση ISIS χρειάζεται μια έξυπνη στρατηγική, κατέληξε ο Jurgen.

Comments are closed.