Γυναικεία ακράτεια ούρων και διαταραχές χαλάρωσης πυελικού εδάφους

0

Θέλοντας να εστιάσουμε την προσοχή μας αυτή τη φορά σε γυναίκες λίγο… μεγαλύτερης ηλικίας ζητήσαμε την πολύτιμη βοήθεια του εξειδικευμένου σε θέματα ουρογυναικολογίας κ. Αχιλλέα Γιακουμάκη και του συνεργάτη του ειδικευόμενου κ. Παναγάκη Γεώργιου παρουσιάζοντας σας με λίγες λέξεις ένα θέμα το οποίο απασχολεί μεγάλο αριθμών μετεμμηνοπαυσιακών ως επί το πλήστων κυριών.


Ακράτεια ούρων

Τί είναι η ακράτεια ούρων;

Ακράτεια ούρων είναι οποιασδήποτε μορφής ακούσια απώλεια ούρων.

Ποιά είναι η επίπτωσή της στο γυναικείο πληθυσμό;

Γενικά 27% των γυναικών θα παρουσιάσουν κάποιο τύπο ακράτειας στη ζωή τους. Ειδικότερα σε νέες γυναίκες το ποσοστό κυμαίνεται 16-33% και αυξάνεται σε 51% σε μεγαλύτερες γυναίκες (>65 έτη). Ο αριθμός αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές γυναίκες δεν αναφέρουν καν το πρόβλημά τους στον ιατρό, εξαιτίας του φόβου ή της ντροπής. Επίσης αρκετές γυναίκες έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι η ακράτεια είναι φυσιολογική στη μεγάλη ηλικία και ότι είναι αθεράπευτη, κάτι που είναι λάθος.

therapeia-akrateia-ourwn-gynaikes-300x159

Ποιά είναι τα είδη ακράτειας ούρων;

1. Ακράτεια ούρων σε προσπάθεια
2. Επιτακτική ακράτεια
3. Μεικτή ακράτεια
4. Χρόνια ακράτεια ούρων και ακράτεια από υπερπλήρωση
5. Λειτουργική ακράτεια
6. Άλλες

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις πρώτες αποτελούν το 90% των περιπτώσεων ακράτειας.

Τι είναι η ακράτεια ούρων σε προσπάθεια;

Είναι η ακούσια απώλεια ούρων σε καταστάσεις αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης (π.χ. φτέρνισμα, βήχας, γέλιο, ανέβασμα σκάλας κλπ).

Τι είναι η επιτακτική ακράτεια;

12

Είναι η ακούσια απώλεια ούρων ύστερα από μία ξαφνική και ανεξέλεγκτη ανάγκη για ούρηση χωρίς συχνά οι γυναίκες να προλαβαίνουν να φθάσουν στην τουαλέτα. Συνυπάρχει επίσης συχνουρία κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Τί είναι η μεικτή ακράτεια;

Είναι ο συνδυασμός των δύο παραπάνω.

Ποιά είναι τα κύρια αίτια της ακράτειας;

1. Κύηση και φυσιολογικός τοκετός
2. Γήρανση
3. Συγγενείς βλάβες κολλαγόνου
4. Χρόνεις καταστάσεις αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης
5. ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ (Χειρουργική αφαίρεση μήτρας)

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η γυναίκα πρέπει να επισκεφθεί γυναικολόγο εξειδικευμένο στο αντικείμενο αυτό. Λαμβάνεται ένα λεπτομερές ιστορικό με προσεκτική εκτίμηση των συμπτωμάτων που προεξάρχουν και ακολουθεί γυναικολογική εξέταση με ειδικές δοκιμασίες. Τέλος ζητείται ουροδυναμικός έλεγχος (ανώδυνη εξέταση που όμως απαιτεί εργαστήριο και διαρκεί περίπου 45 λεπτά) προκειμένου να καθοριστεί ο τύπος της ακράτειας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι ο κάθε τύπος έχει τελείως διαφορετική θεραπεία.

Υπάρχει θεραπεία;

12

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικότατες θεραπείες ιδίως για την ακράτεια σε προσπάθεια. Κύριο μέρος κατέχει η χειρουργική. Αυτή γίνεται από τον κόλπο με απλή τεχνική και με τοπική αναισθησία και η γυναίκα δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο ή παραμένει για μία νύχτα. Τοποθετείται μια μικρή συνθετική ταινία από αδρανές υλικό κάτω από το μέσο τριτημόριο της ουρήθρας και έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη της εγκράτειας. Η τεχνική αυτή έχει άριστα αποτελέσματα και χαμηλότατο ποσοστό ηπίων επιπλοκών. Παράλληλα με την χειρουργική εφαρμόζεται και φυσιοθεραπεία των μυών του πυελικού εδάφους.
Στην επιτακτική ακράτεια εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία με καλά αποτελέσματα.

Διαταραχές χαλάρωσης πυελικού εδάφους

Τι είναι οι διαταραχές χαλάρωσης πυελικού εδάφους;

Η πρόπτωση πυελικών οργάνων είναι μία γυναικολογική κήλη που οφείλεται στη εξασθένιση των μυών και συνδέσμων που στηρίζουν τη μήτρα και τον κόλπο.

Ποιά είναι η επίπτωση στο γυναικείο πληθυσμό;

Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια της ζωής της μία γυναίκα έχει περίπου 10% πιθανότητα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για πρόπτωση πυελικών οργάνων.

Ποιά είναι τα είδη της πρόπτωσης;

1. Πρόπτωση μήτρας

2. Κυστεοκήλη: οφείλεται στη χαλάρωση του προσθίου κολπικού τοιχώματος και την κάθοδό του μαζί με την υπερκείμενη ουροδόχο κύστη

12

3. Ορθοκήλη: οφείλεται στη χαλάρωση του οπισθίου κολπικού τοιχώματος όπου μαζί με το κατώτερο τμήμα του υποκείμενου εντέρου προβάλουν στον κόλπο

12
Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται πόνο πίεση ή αίσθημα πληρότητας στον κόλπο ή έχουν την αίσθηση ότι κάτι προεξέχει από τον κόλπο. Επίσης αναφέρουν δυσκολία ούρησης, συχνουρία και ακράτεια ούρων όπως και η δυσκολία στην αφόδευση. Τα συμπτώματα ποικίλουν σε βαρύτητα ανάλογα με το βαθμό και το είδος της πρόπτωσης. Χαρακτηριστικά παρουσιάζονται πιο έντονα μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα ή παρατεταμένη ορθοστασία. Πολλές νεαρές γυναίκες παραπονούνται ότι επηρεάζεται και η σεξουαλική τους δραστηριότητα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση τίθεται με απλή γυναικολογική εξέταση από εξειδικευμένο γυναικολόγο ώστε να εξακριβωθεί το είδος και ο βαθμός της πρόπτωσης.

akarateia

Υπάρχει θεραπεία;

Η θεραπεία είναι κατά βάση χειρουργική δια της κολπικής οδού.

Στην πρόπτωση της μήτρας παλαιότερα εφαρμοζόταν η αφαίρεσή της κολπικά. Επειδή αυτό δεν είναι σωστό ανατομικά, είναι σήμερα δυνατή η στήριξή της χωρίς αφαίρεση, που αποκαθιστά το ανατομικό πρόβλημα αλλά αυτό προϋποθέτει εξειδικευμένες τεχνικές οι οποίες έχουν άριστα αποτελέσματα εφόσον εφαρμοστούν από εξειδικευμένο γυναικολόγο.

Στην κυστεοκήλη και την ορθοκήλη εκτός από τις παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές, η αποκατάσταση γίνεται και με ειδικούς τύπους πλεγμάτων από αδρανές συνθετικό υλικό.

Σίγουρα για δυο τέτοια ζητήματα δεν φτάνουν μόνο οι παραπάνω αναλύσεις. Θα σας βοηθήσουν όμως στο να εντοπίσετε το «πρόβλημα» και να ζητήσετε τη γνώμη-βοήθεια των ειδικών!!

Με εκτίμηση και διαθέσιμοι σε οποιαδήποτε απορία σας,

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΝΝΑ
Εξειδικευθείς στην Ουρογυναικολογία
Μιχαλακοπούλου 88,Αθήνα
2107716505
www.agiakoumakis.com

Γιώργος Π. Παναγάκης
Ειδικευόμενος Μαιευτικής & Γυναικολογίας
Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών

Comments are closed.