Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη ημέρα;

0

Τρίτη και 13 σήμερα… και οι περισσότεροι σπεύδουν να «φτύσουν τον κόρφο τους» για να μην τους πιάσει η γρουσουζιά. Πώς όμως καθιερώθηκε η Τρίτη και 13 ως γκαντέμικη ημέρα και γιατί οι υπόλοιποι λαοί «τρέμουν την Παρασκευή και 13»;

Μια από τις εξηγήσεις είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ήταν Τρίτη 29 Μαΐου 1453 όταν έπεσε η Πόλη. Αν αθροίσει κανείς τη χρονολογία της Άλωσης βγαίνει… 13. Ήταν και Τρίτη, «έδεσε» η δεισιδαιμονία!

Αυτή βέβαια, δεν είναι η μοναδική εξήγηση του γιατί θεωρείται γρουσούζικη η Τρίτη και 13. Μια άλλη εξήγηση λέει πως Τρίτη και 13 του έτους 1204 οι Σταυροφόροι κατέκτησαν την πρωτεύουσα του μεσαιωνικού πολιτισμού, την Κωνσταντινούπολη.

Όμως σύμφωνα με τον «πατέρα» της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαο Πολίτη (1852-1921), η ερμηνεία αυτή προέκυψε… εκ των υστέρων, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική συμφορά στην επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.

Σύμφωνα με τον Νικόλαο Πολίτη, η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης (ο θεός του Πολέμου), ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράς ημέρα.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι… μύθοι για τις αιτίες που θέλουν την Τρίτη και 13 γρουσούζικη μέρα! Ένας από αυτούς πως το 13 «κατηγορείται» γιατί… χαλάει την τελειότητα του 12! 12 οι θεοί του Ολύμπου, 12 οι Απόστολοι, 12 οι ιμάμηδες, 12 οι μήνες, 12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι άθλοι του Ηρακλή, 12 τα ζώδια… Το 12+1 θα συμβόλιζε μια νέα αρχή. Αλλά επειδή αυτές είναι πάντα δύσκολες, δεν άργησε το 13 να κατηγορηθεί για όλα τα κακά του κόσμου! Και συνδέθηκε με κακοδαιμονίες, δεισιδαιμονίες και κάθε τι κακό!

Λέγεται ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β’ πέθανε λίγο αφού τοποθέτησε ένα άγαλμά του δίπλα σε αυτά των θεών του Ολύμπου. 13 ήταν και οι μαθητές του Ιησού που βρέθηκαν στο Μυστικό Δείπνο. Οι 12 απόστολοι και ο Ιούδας που πρόδωσε τον Χριστό… Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον Αντίχριστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου. Στα ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13…

Αντίθετα, η Τρίτη είναι τυχερή ημέρα για τους Εβραίους, λόγω της διπλής αναφοράς της λέξης «καλόν» στην Παλαιά Διαθήκη (Γένεσις, κεφ. Α , στίχοι 10 και 13).

 

Διάσημα… 13άρια

13 Μαΐου 1927: η «έναρξη» του οικονομικού «κραχ» στην Αμερική.

13 Απριλίου 1970: διακόπτεται η αποστολή της NASA «Apollo 13» για το φεγγάρι.

13 Σεπτεμβρίου 1986: σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την Καλαμάτα.

13 Απριλίου 1992: συγκαλείται Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, για το θέμα της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απομακρύνει από το υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά.

13 Αυγούστου 2002: με τζόκερ τον αριθμό 13 ένας παίκτης από την Κοζάνη κερδίζει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, δίνοντας 13 ευρώ για το τυχερό δελτίο.

13 Απριλίου 2003: 21 μαθητές χάνουν τη ζωή τους στα Τέμπη, όταν νταλίκα διεμβολίζει το λεωφορείο τους.

13 Αυγούστου 2004: η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

 

Πηγή: με πληροφορίες από το sansimera.gr

Comments are closed.