Γιατί η Παρασκευή και 13 θεωρείται «γρουσούζικη»

0

Παρασκευή και 13 σήμερα και για τους προληπτικούς θεωρείται μια πολύ γρουσούζικη μέρα! Κανείς δεν θέλει να προγραμματίζει σοβαρά πράγματα, ενώ οι περισσότεροι θα προτιμούσαν ιδανικά να μην βγουν από το σπίτι, αφού πιστεύουν ότι μπορεί να συμβούν ένα σωρό άσχημες καταστάσεις.Γιατί όμως;

Η επικρατέστερη άποψη λέει ότι ο μύθος προέρχεται από το γεγονός ότι ο δέκατος τρίτος μαθητής του Χριστού ήταν ο Ιούδας.

Η Παρασκευή και 13 θεωρείται δυσοίωνη ίσως επειδή τέτοια μέρα σταυρώθηκε ο Χριστός.

Για τους μουσουλμάνους όμως είναι γρουσούζικη, επειδή ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν τον απαγορευμένο καρπό την Παρασκευή.

Πολλοί θεωρούν πως ο μύθος γεννήθηκε με την απόφαση του Πάπα να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των ναϊτών ιπποτών. Το διάταγμα εκδόθηκε σε συνεννόηση με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του Δ΄, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307.

Στη σφαίρα των μύθων της Παρασκευής και 13 ανήκουν και τα εξής: η αποστολή της NASA, Απόλλων 13 με προορισμό το Φεγγάρι, εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου.

Παρασκευή επίσης ήταν η καθιερωμένη εκτέλεση κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη. Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα θεωρείται ότι έχει την τύχη του διαβόλου (Jack the Ripper, Charles Manson, κτλ.).

Όπως και αν ξεκίνησε η παράδοση, το σίγουρο είναι ότι για τους προληπτικούς η σημερινή ημέρα είναι από τις χειρότερες του έτους.

 

Comments are closed.