Ερωτεύονται στο δημοτικό, παντρεύονται και κάνουν παιδιά στα 14

0

Η αγάπη και ο γάμος μπορεί να είναι δύο πράγματα πολύ πολύπλοκα για τις νεαρές γυναίκες στην Κίνα μία χώρα στην οποία επί δεκαετίες κυριαρχούσε η πολιτική του ενός παιδιού και οι επιλεκτικές εκτρώσεις ανάλογα με το φύλο.

Με τις γυναίκες να υπερισχύουν σημαντικά των αντρών, η προσπάθεια ειδικά των μορφωμένων να βρουν τον κατάλληλο σύζυγο είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ δύσκολη. Την κατάσταση δυσχεραίνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα ραντεβού συχνά αποδοκιμάζονται τη στιγμή μάλιστα που όσες αποτυγχάνουν να παντρευτούν μέχρι τα 27 θεωρούνται κάτι σαν γεροντοκόρες.
Το θέμα απασχόλησε τους New York Times, που προσπάθησαν να προσεγγίσουν το ζήτημα μέσα από τη δουλειά της Muyi Xiao. Πρόκειται για μία 24χρονη που κατάγεται από την πολυπληθή πόλη Γουχάν και η οποία έκανε ταξίδια σε ολόκληρη την χώρα για να διαπιστώσει τι συμβαίνει με τους εφηβικούς έρωτες.

Την περιέργεια της κίνησε ο γάμος ενός νεαρού ζευγαριού μόλις 16 χρονών σε ένα χωριό μίας νοτιοανατολικής επαρχίας της Κίνας. Με τον κοινωνικό της περίγυρο, ακόμα και τους καθηγητές της να είναι ιδιαίτερα επικριτικοί προς τα παιδιά που είχαν σχέση ήδη από την εφηβεία, η Xiao αποφάσισε να δει τι διαφορετικό ισχύει σε άλλες περιοχές.

ch2_7

Η 13χρονη Jie, με τα κίτρινα, κάθεται δίπλα στην επίσης έγκυο 16χρονη αδερφή της

Έτσι ταξίδεψε σχεδόν με κάθε μέσο σε μικρές πόλεις και χωριά για να φωτογραφίσει και να γράψει την ιστορία ορισμένων κοριτσιών που παντρεύονται ακόμα και στα 14 χρόνια τους. Αντίθετα με ότι κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν επρόκειτο για γάμους που γινόντουσαν με συντρόφους μεγαλύτερους άντρες. «Καμία από τις κοπέλες που γνώρισα δεν αναγκάστηκε να παντρευτεί», είπε η Xiao. «Συνήθως κατέληγαν μαζί από έρωτα ή σε ορισμένες περιπτώσεις η κοπέλα έμενε πρώτα έγκυος. Μερικά από τα έφηβα παντρεμένα ζευγάρια έβγαιναν ραντεβού από το δημοτικό», συνέχισε.

ch5_3

ch4_4

Η Cia, 16 χρονών, κρατάει τον 2 μηνών γιο της. Είναι παντρεμένη με τον 17χρονο Μing που παράτησε το σχολείο

ch7_2

Ο Μing κοιτάει τη μητέρα του να προσπαθεί να ηρεμήσει το παιδί τους

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα των ΝΥΤ σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς των εφήβων που προέρχονται από φτωχές περιοχές της Κίνας, αναγκάζονταν να φύγουν για να δουλέψουν με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να μεγαλώνουν με τους παππούδες.

Ο γάμος μεταξύ εφήβων και οι εγκυμοσύνες είναι κάτι αποδεκτό σε μερικές περιοχές της νοτιοδυτικής Κίνας, παρόλα αυτά δημιουργούν πολλά εμπόδια στην εξέλιξη των ζευγαριών. Αυτό αποδεικνύουν και οι 10 περιπτώσεις των έφηβων ζευγαριών που φωτογράφισε η Xiao στις οποίες τα κορίτσια και τα περισσότερα από τα αγόρια απέτυχαν να τελειώσουν το σχολείο.

ch9_3

Η Mei είναι 9 μηνών έγκυος. Εδώ μαζί με τον 17χρονο σύζυγό της

ch10_1

Η Xiao Li είναι 17 και ο σύζυγός της 19. Είναι παντρεμένοι εδώ και 3 χρόνια

Μιλώντας για την ίδια, η Xiao αποκαλύπτει πάντως ότι η οικογένεια είναι κάτι που απασχολεί πολύ τους γονείς της. Αν και τους περιγράφει ως «αρκετά σύγχρονους και με κατανόηση», εξηγεί ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που τους απασχολεί διαρκώς. «Ανησυχούν ότι η ζωή ως δημοσιογράφος και καλλιτέχνης δεν θα μου προσφέρει τη σταθερότητα να παντρευτώ πριν τα 30». Όπως τονίζει πάντως η ίδια, θα περιμένει μέχρι να βρει τον κατάλληλο. «Δεν νιώθω πίεση για τον εαυτό μου», καταλήγει.

ch13

Ένα ερώτικό γράμμα. Γράφει: Γεια, έχει αγόρι; Μπορείς να με δεχτείς; Μου αρέσεις, παρακαλώ, δέξου με. Απάντησε».

ch15_0

 

ch12_1

Η Xin, 16 χρονών και το 1 έτους παιδί της. Πίσω της κάθεται ο σύζυγός της

Comments are closed.