Ένας χρόνος μετά το σεισμό που ισοπέδωσε το Νεπάλ και δεν έφτιαξαν ούτε ένα σπίτι

0

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε το Νεπάλ σκορπώντας το θάνατο σε 9.000 περίπου ανθρώπους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Telegraph όμως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η αναδόμηση της χώρας.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε Βρετανούς αξιωματούχους οι οποίοι πλέον θα δαπανούν χρήματα ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας στην ανακατασκευή των γκρεμισμένων σπιτιών της χώρας καθώς είναι απογοητευμένοι από το γεγονός ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς το σχέδιο αναδόμησης.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το οποίο επιστρατεύει και φωτογραφίες με το πριν και το μετά, η κυβέρνηση του Νεπάλ, παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που δώρισε η διεθνής κοινότητα, δεν έχει αναδομήσει ούτε ένα σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες Νεπαλέζων θα έρθουν αντιμέτωποι με τους μουσώνες μέσα στα προσωρινά καταφύγια που ζουν, τη στιγμή που 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια από δωρεές τις οποίες έκαναν μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και η Παγκόσμια Τράπεζα, μένουν ανέγγιχτα.

ne_3

«Είμαστε όλο και περισσότερο επικεντρωμένοι στην μακροπρόθεσμη ανάκαμψη, υποστηρίζοντας τη απομάκρυνση των μπάζων και την αποκατάσταση των ζωτικών υποδομών, όπως οι υπηρεσίες υγείας και αστυνομικά τμήματα. Το να ανακάμπτεις από μία καταστροφή είναι ένα τεράστιο έργο και μπορεί να χρειαστεί δεκαετίες για να γίνουν σωστά οι επιδιορθώσεις. Η εποχή αναδόμησης του Νεπάλ έχει τώρα ξεκινήσει», δήλωσε αυτό τον μήνα ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί ότι το Νεπάλ χρειάστηκε 9 μήνες για να συστήσει την Εθνική Αρχή Ανασυγκρότησης.

«Πραγματικά χρειάζεται να δούμε μία ανοικοδόμηση να αρχίσει να συμβαίνει και να συμβαίνει γρήγορα. Νομίζω ότι πολλοί αντιπρόσωποι χορηγών αρχίζουν να απογοητεύονται με τον ρυθμό της προόδου», δηλώνει στην Telegraph, ο Kenichi Yokoyama, ο επικεφαλής στο Νεπάλ ενός οργανισμού που έχει κάνει δωρεές.

Από την πλευρά της η Εθνική Αρχή Ανασυγκρότησης, έδωσε τον Μάρτη που πέρασε τις πρώτες αποζημιώσεις σε πολίτες για να αρχίσουν να επισκευάζουν τα σπίτια τους.

nep1_2 (1)

Comments are closed.