Αιματηρή επίθεση τζιχαντιστών σε ξενοδοχείο στη Μπουργκίνα Φάσο

0

Τουλάχιστον 20 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από την επίθεση ενόπλων σε ξενοδοχείο στην Ουαγκαντούγκου.

Ο υπουργός Επικοινωνίας της κυβέρνησης της χώρας Ρεμί Νταντζίνου δήλωσε σήμερα πως οι 126 όμηροι απελευθερώθηκαν, ανάμεσα τους και ο υπουργός της κυβέρνησης Κλεμέν Σαγουαντούγκου, από την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας. Πρόσθεσε πως 33 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ενώ τουλάχιστον 20 έχουν σκοτωθεί.

1

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM).

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επίθεση για να ανακτήσουν τον έλεγχο στο ξενοδοχείο Spendid και εισέλαβαν στην αίθουσα αναμονής του ξενοδοχείου, μέρος της οποίας είχε τυλιχθεί στις φλόγες, σύμφωνα με όσα ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

1

Το ξενοδοχείο επιλέγεται συχνά ως τόπος διαμονής από ξένους, υπηκόους δυτικών χωρών και από μέλη των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που ενδεχομένως να κατέστησε το ξενοδοχείο στόχο της επίθεσης.

1

Πρόκειται για την πρώτη φορά που τζιχαντιστές πραγματοποιούν επίθεση στην Ουαγκαντούγκου.

Η πρεσβεία της Γαλλίας έσπευσε να κάνει λόγο για τρομοκρατική επίθεση και καθιέρωσε τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για τη γαλλική κοινότητα. Η πτήση της Air France Παρίσι-Ουαγκαντούγκου άλλαξε πορεία προς τον γειτονικό Νίγηρα.

Η πρωτοφανής επίθεση στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνας Φάσο συνιστά πρόκληση για την κυβέρνηση του προέδρου Καμπορέ, ο οποίος εξελέγη στα τέλη Νοεμβρίου έπειτα από μια μεταβατική περίοδο που είχε βυθίσει στο χάος τη χώρα, της οποίας ο πληθυσμός είναι σε ποσοστό 60% μουσουλμανικός.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών από την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μπαμακό.

Στις 20 Νοεμβρίου, τζιχαντιστική επίθεση είχε προκαλέσει τον θάνατο 20 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 14 ήταν αλλοδαποί στην πρωτεύουσα του Μαλί.

 

Νεκροί 3 τζιχαντιστές

Νεκροί έπεσαν τρεις από τους τζιχαντιστές που τα ξημερώματα αιματοκύλισαν την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου. Οι ένοπλοι επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο Splendid σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 33.

Μετά από πολύωρες μάχες, οι αρχές ασφαλείας κατάφεραν να απελευθερώσουν τους 126 ομήρους.

Comments are closed.