Δείτε μερικές παράξενες αλήθειες που δεν γνωρίζαμε για τον πλανήτη μας

0

Ποιο είναι το πιο περίεργο γεγονός που μπορείτε να σκεφτείτε ότι έχει συμβεί στον πλανήτη μας; Μήπως ότι κάθε μέρα 100 τόνοι σκόνης με μέγεθος όσο ένα μικρός μετεωρίτης εισέρχονται στην ατμόσφαιρα; Ή μήπως ότι αναλόγως σε ποιο σημείο του πλανήτη βρίσκεστε θα μπορούσατε να περιστρέφεστε ακόμα και με 1,609 km/h, όσο δηλαδή περιστρέφεται η Γη γύρω από τον άξονά της…

Από τον σκοτεινό μυστηριώδη βυθό των ωκεανών μέχρι το γεγονός ότι το 99% των ειδών που ζούσαν στον πλανήτη μας έχουν εξαφανιστεί, σας παραθέτουμε ορισμένες από τις πιο παράξενες αλήθειες για τη Γη:

Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Γη είχε κάποτε δύο φεγγάρια. Το μικρότερο φεγγάρι πιστεύεται ότι πριν από εκαταμμύρια χρόνια συγκρούστηκε με το μεγαλύτερο και δημιουργήθηκε το φεγγάρι που βλέπουμε σήμερα.

Moon

 

Παρόλο που η Γη σήμερα φιλοξενεί περισσότερα από 14 εκατ. διαφορετικά είδη ζωής, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 99% των ειδών που έζησαν στον πλανήτη μας έχει πλέον εξαφανιστεί.

Dinosaurus

 

Παρόλο που οι ωκεανοί καλύποτουν το 70% της επιφάνειας του πλανήτη, έχουμε εξερευνήσει μόλις το 5%.

ocean

 

Ένας βράχος που βρίσκεται στην ακτή του κόλπου Χάντσον κοντά Κεμπέκ, φημολογείται ότι έχει τα αρχαιότερα πετρώματα που βρέθηκαν στη Γη. Με εκτιμώμενη ηλικία περίπου 4,3 δισεκατομμύρια χρόνια , αυτά τα πετρώματα είναι λίγο νεότερα από τη Γη , που υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Nuvvuagittuq Belt

 

Εκτιμάται ότι πάνω από το 80% της επιφάνειας της Γης είναι ηφαιστειακής προέλευσης.

volcano

 

Η διαφορά μεταξύ του βαθύτερου σημείου (Τάφρος των Μαριανών) από το ψηλότερο σημείο (Έβερεστ) της Γης είναι 19.882 m, όσο δηλαδή 45 Empire State κτίρια στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο.

Mount Everest

 

Το 344.400  τετραγωνικών χλμ Great Barrier Reef, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας αποτελείται από 2.900 επιμέρους υφάλους, μια δομή τόσο μεγάλη που μπορεί να φανεί από το διάστημα.

Great Barrier Reef

 

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη ήταν 56,7 C ( 134 F) στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια το 1913. Η χαμηλότερη θερμοκρασία ήταν -89,2 C ( -128,6 F ) στον σταθμό Βοστόκ , Ανταρκτική το 1983.

Furnace Creek Ranch

 

Αναλόγως σε ποιο σημείο της Γης βρίσκεστε θα μπορούσατε να περιστρέφεστε με 1.609 χλμ/ώρα, όσο δηλαδή η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της . Ωστόσο όλοι περιφερόμαστε γύρω από τον Ήλιο με ταχύτητα 108.000 χλμ/ώρα.

25 Surprising Earth Facts You Probably Have Not Considered

 

Ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, η καταιγίδα Κατατούμπο, μαγεύει τους θεατές εδώ και χιλιάδες χρόνια.  Δαρκεί έως και 10 ώρες, με χιλιάδες κεραυνούς.

 

Με μήκος 91.000 χιλιόμετρα,  ο Καναδάς έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στον κόσμο.

Canada coast

 

Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, η Γη θα μπορούσε να ήταν κάποτε μωβ. Αυτή η θεωρία στηρίζεται στο γεγονός ότι οι πρώιμες μορφές ζωής ήταν retinal-based και όχι chlorophyll-based καθιστώντας έτσι τη Γη μωβ αντί πράσινη.

Earth

 

Η Γαλάζια φάλαινα είναι το μεγαλύτερο και βαρύτερο ζώο που πέρασε ποτέ από τη Γη. Ειχε βάρος μεγαλύτερο από 180 τόνους.

blue whale

 

Η έρημος Ατακάμα που βρίσκεται στη βόρεια Χιλή είναι το πιο ξηρό μέρος του κόσμου

Atacama Desert

 

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε ορισμένες περιοχές της Αρκτικής ή της Ανταρκτικής, ο ήλιος είναι ορατός 24 ώρες το 24ωρο. Αυτό το παράξενο φαινόμενο είναι γνωστό ως «μεταμεσονύκτιος ήλιος».

midnight sun

 

Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος που δεν έχει όνομα κάποιου αρχαίου ρωμαϊκού Θεού. Όλοι οι υπόλοιποι πλανήτες έχουν ονόματα Θεών.

planets

 

Κάθε μέρα 100 τόνοι σκόνης με μέγεθος όσο ένας μικρός μετεωρίτης εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης.

atmosphere

 

Το 90% του συνόλου της ηφαιστειακής δραστηριότητας δρα στους ωκεανούς.

Sea volcano

 

Η μακρύτερη οροσειρά στον κόσμο βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας και έχει μήκος 65.000 χιλιόμετρα.

mid-ocean ridge

 

Οι επιστήμονες εκτιμούν 100-115 δισεκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν από τη Γη μέχρι σήμερα. Ο σημερινός πληθυσμός του κόσμου είναι 7,3 δισ. με την Κίνα και την Ινδία να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο από αυτό.

population

 

Αν και η Γη μας φαίνεται πολύ μεγάλη, μπορεί να χωρέσει στον ήλιο 1,3 εκατ. φορές

Sun

 

Πηγή: list25.com

Comments are closed.