Διάσημοι πλούσιοι που απέτυχαν …αλλά ξαναβρήκαν τον δρόμο της επιτυχίας

0

Ποιος σας είπε ότι οι διάσημοι πλούσιοι επιχειρηματίες δεν κάνουν λάθη; Κάνουν και μάλιστα καταστροφικά, αλλά έχουν την δύναμη να ξαναβρούν το δρόμο προς την επιτυχία.

Από τον αθλητισμό μέχρι τις επιχειρήσεις και την προσωπική μας ζωή, η αποτυχία είναι μέρος του παιχνιδιού. Κάθε μας ενέργεια μπορεί να πετύχει, μπορεί και όχι. Το θέμα είναι πώς θα δούμε εμείς το αποτέλεσμα.

«Δεν απέτυχα. Απλά βρήκα 10.000 τρόπους που δεν δούλεψαν», έλεγε ο Τόμας Έντισον αφού ανακάλυψε τον τρόπο να λειτουργήσει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Η J.K. Rowling ήταν άνεργη και απένταρη προτού γράψει τον Χάρι Πότερ και ο Mark Cuban έβρισκε πολλές φορές κομμένο το ηλεκτρικό στο σπίτι του επειδή δεν είχε να το πληρώσει.

Ακόμα και οι ιδρυτές του Google έσπασαν τα μούτρα τους προτού καταλήξουν στην υλοποίηση που τους έκανε ζάπλουτους – και άλλαξε και το Internet.

Δείτε τους «αποτυχημένους» και πώς κατάφεραν να αλλάξουν πορεία:

OPRAH WINFREY

Το 2011 η διάσημη οικοδέσποινα των talk show ήταν ήδη πλούσια και διάσημη για χρόνια. Αποφάσισε να ιδρύσει το δικό της συνδρομητικό κανάλι επενδύοντας πάρα πολλά χρήματα και περιμένοντας πως το κοινό θα ανταποκριθεί ανάλογα. Όμως η υποδοχή ήταν ψυχρή, τα έσοδα μικρά και οι ζημιές σημαντικές. Κάποιοι άρχισαν ήδη να μιλούν για το τέλος της παντοκρατορίας της. Όμως, όπως λέει η ίδια «η αποτυχία είναι μια ψευδαίσθηση. Δεν υπάρχει αποτυχία, μόνο εμπειρία που την αξιοποιείς προς όφελός σου». Τα διδάγματα έπιασαν αμέσως τόπο και το δίκτυο έγινε κερδοφόρο το 2013.

PAUL ALLEN


Ο συνιδρυτής της Microsoft είχε προσπαθήσει μαζί με τον Bill Gates το 1972 να δημιουργήσουν μια εταιρεία που θα χρησιμοποιούσε μικροεπεξεργαστές της εποχής για τη μέτρηση της κυκλοφορίας στους δρόμους από τις Αρχές. Η εταιρεία έκλεισε ζημιώνοντάς τους, αλλά οι δύο τους ήταν πια βέβαιοι για τον δρόμο που θα ακολουθούσε η τεχνολογία. Τα διδάγματα της αποτυχίας αυτής έγιναν τα θεμέλια για την ίδρυση της Microsoft.

SERGEY BRIN


Μαζί με τον Larry Page, είχαν ως φοιτητές την ιδέα να χρησιμοποιήσουν μια υπηρεσία fax μέσω Internet για να παραγγέλνουν οι πελάτες πίτσα χωρίς να τηλεφωνούν. Όμως το σχέδιο απέτυχε όταν στην πιτσαρία όπου το δοκίμασαν οι υπάλληλοι ξεχνούσαν συνεχώς να κοιτάξουν το fax, χάνοντας έτσι παραγγελίες και πελάτες. «Αυτό μας δίδαξε πως δεν πρέπει να κυνηγάς κάτι μόνο και μόνο επειδή πιστεύεις πως είναι εύκολο να γίνει. Επιπλέον, καλό είναι να λύνεις προβλήματα που πραγματικά έχουν σημασία». Έτσι έφτιαξαν τη μηχανή αναζήτησης που σήμερα λέμε Google.

JAMIE DIMON


Ο πρόεδρος και CEO της JPMorgan Chase ήταν επικεφαλής της εταιρείας στη διάρκεια της καταστροφικής ζημιάς άνω των 5 δισ. δολαρίων που έμεινε στην ιστορία ως υπόθεση London Whale. Ο ίδιος το έχει χαρακτηρίσει ως την «πιο ηλίθια και ντροπιαστική κατάσταση στην οποία έχω γίνει ποτέ μέρος». Όμως η εμπειρία αυτή τον έκανε να μην φοβάται πια να ερευνά και να κάνει σκληρές ερωτήσεις προς τους συνεργάτες του χωρίς το φόβο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. «Οι ερωτήσεις αυτές μας προφυλάσσουν από λάθη και καταστάσεις που μπορούν να μας βλάψουν σοβαρά».

MARK CUBAN


Ο επιτυχημένος επενδυτής έχει εργαστεί ως μπάρμαν, μάγειρας και ξυλουργός και από καμία δεν κατάφερε να ζήσει. Μάλιστα, συχνά του έκοβαν το ρεύμα επειδή δεν είχε να το πληρώσει. «Δεν έχει σημασία πόσες φορές αποτυγχάνεις», έλεγε στο CNN. «Αρκεί να είσαι σωστός μία φορά. Έκανα πολλές βλακείες, αλλά έμαθα κάτι από όλες». Η ιστορία του αποδεικνύει πως είχε δίκιο.

CAROLYN EVERSON


Η αντιπρόεδρος marketing του Facebook είχε ξεκινήσει τη δική της εταιρεία ενώ ήταν ακόμη στο Harvard Business School. Μάλιστα, απέρριψε προτάσεις συνεργασίας από τη Goldman Sachs και άλλες σημαντικές εταιρείες για να αφοσιωθεί στο σχέδιό της. Όταν αυτό απέτυχε και έμεινε χωρίς δουλειά, αποφάσισε ότι το πτυχίο και η εμπειρία της την καθιστούν πολύτιμη για κάθε εταιρεία. Έκτοτε απλώς διαπρέπει.

JAMES DYSON


Ο εφευρέτης της διάσημης ηλεκτρικής σκούπας Dyson και ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας δοκίμασε 5.126 πρωτότυπα της συσκευής του προτού καταλήξει στο προϊόν που έβγαλε στην αγορά και τον έκανε πλούσιο.

JAY Z


Το ντεμπούτο του διάσημου μουσικού ήταν τόσο επιτυχημένο που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ όλων των εποχών. Στοχεύοντας σε ακόμα μεγαλύτερες πωλήσεις, έγραψε το δεύτερο άλμπουμ του σύμφωνα με όσα νόμιζε πως «ήθελε ο κόσμος» και όχι σύμφωνα με την έμπνευσή του. Οι πωλήσεις ήταν κατώτερες του πρώτου και, όπως έλεγε ο ίδιος αργότερα, «ήταν λάθος να στοχεύσω στη δημοφιλία. Ήταν ένα μεγάλο μάθημα για μένα το ότι δεν μπορείς να πετύχεις κάνοντας αυτό που θέλουν οι άλλοι, αλλά μόνο αυτό που θέλεις να κάνεις εσύ. Αυτό που πιστεύεις και αυτό που είναι αληθινό για σένα».

J.K. ROWLING


Η πιο επιτυχημένη συγγραφέας της Μεγάλης Βρετανίας -και μία από τις πλουσιότερες του κόσμου- το 1993 ήταν μια άνεργη ανύπαντρη μητέρα που θεωρούσε τον εαυτό της αποτυχημένο. Αυτό τη βοήθησε να δει τη ζωή με άλλο μάτι, αφού χειρότερα δεν γινόταν, και τη βοήθησε να απαλλαγεί από τον φόβο της αποτυχίας, αφού την είχε ήδη ζήσει. Από το 1995 που τελείωσε το πρώτο της βιβλίο με ήρωα τον Χάρι Πότερ. «Αν είχα πετύχει σε οτιδήποτε άλλο, ακόμα και μικρό» έλεγε αργότερα, «δεν θα είχα τη θέληση να προσπαθήσω σε αυτό που με έκανε τελικά ευτυχισμένη».

πηγή: fortunegreece.com

Comments are closed.