Δέκα συχνές ερωτήσεις για τον HPV και το εμβόλιο

0

Τι είναι ο HPV; Πως μπορείτε να προφυλαχθείτε; Είναι ασφαλές το εμβόλιο; Ποιο από όλα να κάνετε; Σίγουρα έχετε αυτές και άλλες πολλές απορίες πάνω σε αυτό το θέμα.

Μέσα από μια σειρά ερωτήσεων – απαντήσεων ο Ειδικευόμενος Μαιευτικής & Γυναικολογίας Γιώργος Π. Παναγάκης σας λύνει όλες σας τις απορίες.

1.Τι είναι οι HPV;

HPV- Human Papilloma Viruses-Ιοί Ανθρώπινων Θηλωμάτων είναι μια μεγάλη ομάδα ιών που προσβάλουν άνδρες και γυναίκες και ευθύνονται για τα οξυτενή κονδυλώματα καθώς και για άνω των 95% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.Έχουν ανιχνευθεί περίπου 130 στελέχη ιού HPV εκ των οποίων 30 προσβάλλουν τη γεννητική οδό.

2.Ποια εμβόλια κυκλοφορούν ;

Κυκλοφορούν δυο εμβόλια για προφύλαξη από συγκεκριμένους τύπους ιών HPV. Το πρώτο έχει την εμπορική Gardasil της εταιρίας Merch και προσφέρει προφύλαξη από τη μόλυνση για τους τύπους HPV 6-11-16-18. Το δεύτερο έχει την εμπορική ονομασία Cervarix της εταιρίας Glaxo-Smith-Kline και προσφέρει προφύλαξη από τη μόλυνση για τους τύπους HPV 16-18.

3.Τι διαφορά έχουν τα δύο εμβόλια;

Πολύ συχνή ερώτηση και εύλογη απορία. Λοιπόν,ξεκινώντας από το Gardasil,προσφέρει κάλυψη από 4 τύπους,εκ των οποίων οι 6-11 ενέχονται για το 90% της εμφάνισης των οξυτενών κονδυλωμάτων σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και οι 16-18 είναι από τους πιο συχνούς τύπους που ενέχονται για εμφάνιση υψηλού βαθμού αλλοιώσεων-βλαβών. Όσον αφορά το Cervarix αυτό προσφέρει κάλυψη από δύο τύπους,τους 16-18.Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το εν λόγω εμβόλιο καλύπτει τη γυναίκα και για τους τύπους 31-33-45 πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά προσφέρει μια κάλυψη της τάξης του 90% περίπου για τους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας.

4.Ποιο εμβόλιο να κάνω;

Η αμέσως επόμενη απορία σας. Έχουμε και λέμε λοιπόν… Το μεν Gardasil καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των υπεύθυνων για τα οξυτενή κονδυλώματα τύπων.Με απλά λόγια προφυλάσσει τη γυναίκα από την εμφάνιση ακίνδυνων μεν δυσάρεστων δε συμπτωμάτων της HPV λοίμωξης. Επιπλέον καλύπτει και ένα μέρος των πιο συχνών επικίνδυνων τύπων του ιού(16-18).

unnamed

Το δε Cervarix, δεν προσφέρει κάλυψη για τους ΄΄ακίνδυνους’’ τύπους 6-11 αλλά προσφέρει 90% προστασία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αν υπολογίσουμε την κάλυψη των τύπων 16-18-31-33-45. Συνεπώς η απόφαση για το ποιο εμβόλιο θα χορηγηθεί λαμβάνεται με βάσει τα θέλω σας και τη γνώμη του θεράποντος ιατρού.Αν ήμουν στη δική σας θέση και χωρίς καμία μεροληψία θα επέλεγα το Cervarix για να έχω τη μεγαλύτερη δυνατή προφύλαξη από την κακοήθεια….

unnamed (1)

5.Είναι ασφαλή;

Έχουν πλέον δοκιμαστεί σε πάνω από 100 εκατομμύρια γυναίκες. Σύμφωνα με τις μελέτες των εταιριών,αλλά και βάσει της εμπειρίας μας στην καθημερινή πράξη,τα εν λόγω εμβόλια μπορεί να έχουν τις ίδιες συνηθισμένες παρενέργειες που εμφανίζονται σε όλων των ειδών τα εμβόλια(ελαφρά πυρετική κίνηση, πονοκέφαλος,τοπικός ερεθισμός στην περιοχή της ένεσης)

6.Πότε να το κάνω;

Καλό θα ήταν ο εμβολιασμός να ξεκινήσει πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.Άρα για τα Ελληνικά δεδομένα μια ασφαλή ηλικία έναρξης του εμβολιασμού είναι τα 13-14 έτη.

unnamed (2)

Το εμβόλιο φυσικά μπορούν να το κάνουν και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είτε έχουν είτε όχι σεξουαλικές επαφές.Στην Ελλάδα καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι την ηλικία των 26 ετών.

7.Αν έχω ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές;

Αν έχουν ήδη ξεκινήσει οι σεξουαλικές επαφές καλό θα ήταν να γίνει πρώτα ένας έλεγχος με test pap και στη συνέχεια να γίνει ο εμβολιασμός.

8.Αν έχω ήδη μολυνθεί με τον ιό;

Αν έχετε ήδη μολυνθεί από τον ιό καλό είναι πρώτα να γίνει HPV τυποποίηση με στόχο να βρεθεί σε ποιο από τα στελέχη έχετε εκτεθεί.Εν συνεχεία αν υπάρχουν στελέχη των εμβολίων από τα οποία δεν έχετε μολυνθεί καλό είναι να εμβολιαστείτε.

9.Πως γίνεται;

Η καταλληλότερη θέση χορήγησης είναι ενδομυικά στην περιοχή του δελτοειδή μύ του άνω βραγχίονα ή εναλλακτικά στην άνω προσθιοπλάγια περιοχή του μηρού.

unnamed

Όσον αφορά ένα γενικό σχήμα δοσολογίας:

-Gardasil: 0-2-6 μήνες

-Cervarix:0-1-6 μήνες,

*όπου 0 (μηδέν) ο μήνας της πρώτης δόσης.

10. Μετά τον εμβολιασμό τι;

Μετά τον εμβολιασμό δεν αλλάζει κάτι σχετικά με τα <<must be done>> μιας ενεργής σεξουαλικά γυναίκας. Συνεχίζεται να χρησιμοποιείτε προφυλάξεις και να επισκέπτεστε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο το γυναικολόγο σας για προληπτικό έλεγχο(ετήσια γυναικολογική εξέταση).Αυτό γιατί ναι μεν τα εμβόλια σας προφυλάσουν σε ένα μεγάλο ποσοστό από τους συχνούς HPV τύπους,αλλά όχι από όλους,όπως ούτε από άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που καραδοκούν.

Έχουν ακουστεί πολλά…Κ θα ακουστούν άλλα τόσα…Θέλετε τη γνώμη μου; Να το κάνετε…Γιατί σε συνδυασμό με προσεκτική σεξουαλική συμπεριφορά και ετήσια εξέταση,θα ελαττώσετε στο ελάχιστο τον κίνδυνο για μόλυνση και νόσηση από τους HPV. Αν σας βοηθούν προσωπικές μου επιλογές,στην αδερφή μου το χορήγησα ανεπιφύλακτα.

Με εκτίμηση και διαθέσιμος σε οποιαδήποτε απορία σας,

Γιώργος Π.Παναγάκης

Ειδικευόμενος Μαιευτικής & Γυναικολογίας

Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών

Comments are closed.