Charlie Hebdo: Ένα χρόνο μετά το μακελειό ο δολοφόνος παραμένει ασύλληπτος

0

Ένας γενειοφόρος άνδρας που αντιπροσωπεύει τον Θεό τρέχει με ένα Καλάσνικοφ στον ώμο με χέρια γεμάτα αίματα και βλέμμα γεμάτο μίσος και οργή.

Αυτό αποτυπώνεται στο σκίτσο του πρωτοσέλιδου του τελευταίου ειδικού τεύχους του Charlie Hebdo που κυκλοφορεί την Τετάρτη, ένα χρόνο μετά το μακελειό στα γραφεία του από τα αδέρφια Σερίφ και Σαΐντ Κουασί και έχει τίτλο: «Ένα χρόνο μετά: Ο δολοφόνος παραμένει ασύλληπτος».

Με αυτό τον τρόπο το γαλλικό σατυρικό περιοδικό θυμάται την τραγική επίθεση που δέχθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 2015 η οποία κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και 8 άτομα από το προσωπικό του.

Στην ειδική έκδοση, που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη σε ένα εκατομμύριο αντίτυπα μόνο στην Γαλλία και σε δεκάδες χιλιάδες άλλα σε ολόκληρο τον κόσμο, θα συμπεριλαμβάνεται και μία συλλογή από τα καρτούν των 5 καλλιτεχνών του που σκοτώθηκαν στην μοιραία επίθεση.

Στο editorial ο Laurent Sourisseau που ανέλαβε την διοίκηση του εβδομαδιαίου περιοδικού μετά το χτύπημα, υπερασπίζεται την εκκοσμίκευση, ενώ ασκεί δριμεία επίθεση στους «φανατικούς που κακοποιούνται από το Κοράνι» και στρέφεται και κατά άλλων θρησκειών που επιθυμούσαν τον «θάνατο» του περιοδικού επειδή «τολμούσε να γελά με την θρησκεία».

Ο Sourisseau, που είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Riss, γλίτωσε από τον θάνατο καθώς είχε τραυματιστεί σοβαρά από τα πυρά των τρομοκρατών.

Ένα μήνα πριν το μακελειό, το Charlie Hebdo ήταν κοντά στο τέλος μια και οι πωλήσεις του είχαν πέσει κάτω από 30.000 φύλλα. Η επίθεση όμως σκόρπισε τον τρόμο σε ολόκληρο τον κόσμο κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν δωρεές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το πρώτο τεύχος του που κυκλοφόρησε αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα πούλησε περισσότερα από 7,5 αντίτυπα, ενώ 200.000 άτομα έκαναν συνδρομή.

Παρόλα αυτά, το προσωπικό του περιοδικού αισθάνεται ότι δεν βρίσκει υποστήριξη στον αγώνα του. «Νιώθουμε υπερβολικά μόνοι. Ελπίζαμε ότι και άλλοι θα έκαναν σάτιρα επίσης», λέει ο οικονομικός διευθυντής Eric Portheault που κατάφερε να ξεφύγει από τα πυρά των αδερφών Κουασί όταν κρύφτηκε κάτω από το γραφείο του. «Κανείς δεν θέλει να μας συνοδεύσει σε αυτόν τον αγώνα επειδή είναι επικίνδυνος. Μπορεί να πεθάνεις κάνοντάς τον», συνεχίζει.

Στη Γαλλία με αφορμή τον ένα χρόνο από το μακελειό στο Charlie Hebdo, αλλά και στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ όπου έχασαν την ζωή τους 17 άνθρωποι, θα διοργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Με την χώρα να βρίσκεται σε συναγερμό μετά και την τρομοκρατική επίθεση τον περασμένο Νοέμβρη και να θρηνεί τους 130 νεκρούς της, οι στρατιωτικές δυνάμεις θα είναι στους δρόμους προστατεύοντας δημόσια κτίρια και θρησκευτικούς χώρους.

Στις 10 Ιανουαρίου, μία πιο δημόσια τελετή θα λάβει χώρα στην Place de la Republique, την πλατεία στο ανατολικό Παρίσι που έχει μετατραπεί σε ένα άτυπο μνημείο. Σε αυτή θα δώσει το παρών και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ενώ θα φυτευτεί και μία βελανιδιά 10 μέτρων.

Πηγή: Guardian

 

Comments are closed.