Αυξάνονται τα κρούσματα της εποχικής γρίπης – Πώς να προστατευθείτε

0

Αυξάνονται τα κρούσματα της εποχικής γρίπης τον τελευταίο διάστημα για αυτό καλό θα ήταν να πάρουμε κάποια μέτρα να προστατευθούμε. 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας κάθε χρόνο η εποχική γρίπη εμφανίζεται με αυξητικές τάσεις τον μήνα Ιανουάριο, κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο και βρίσκεται σε αποδρομή περί τα μέσα Μαΐου.

Όσο χρονικό διάστημα η εποχική γρίπη είναι σε έξαρση, συχνά αποδιοργανώνει την επαγγελματική και κοινωνική ζωή του ευρύτερου πληθυσμού.

 

Τρόποι πρόληψης

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο έγκαιρος αντιγριπικός εμβολιασμός. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται καθ’ υπόδειξη ιατρού και εφόσον το άτομο, παιδί ή ενήλικας, ανήκει σε κάποια από τις κάτωθι ομάδες υψηλού κινδύνου:

– Άτομο ηλικίας 60 ετών και άνω

– Παιδιά ή ενήλικες που πάσχουν από: Άσθμα ή άλλη χρόνια πνευμονοπάθεια, Καρδιακή νόσο, Ανοσοκαταστολή, Σακχαρώδη Διαβήτη, Μεταμόσχευση οργάνων, Χρόνια νεφροπάθεια, Δρεπανοκυτταρική νόσο, Νευρομυϊκά νοσήματα.

– Έγκυες γυναίκες και λεχωίδες.

– Θηλάζουσες.

– Παιδιά που λαμβάνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.

– Άτομα που φροντίζουν παιδιά 6 μηνών ή άτομα με υποκείμενονόσημα.

– Κλειστοί πληθυσμοί , όπως εστίες σπουδαστών, στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, προσωπικό και τρόφιμοι ιδρυμάτων, προσωπικό και σπουδαστές ειδικών σχολείων κ.α.

– Ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό μονάδων υγείας.

Πρόσβαση στην συνταγογράφηση έχουν όλοι όσοι έχουν ΑΜΚΑ (ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, κάτοχοι βιβλιαρίων ανασφαλίστων καθώς και όσοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα).

Δεν ξεχνάμε να:

1. Τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής (φτερνίζομαι και βήχω σε χαρτομάντιλο , που το απορρίπτω σε κάδο αχρήστων , πλένω τα χέρια μου με νερό και με σαπούνι )

2. Αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους

3. Αερίζουμε τακτικά την οικία μας, χώρους εργασίας, σχολικές αίθουσες κ.α.

4. Παραμένουμε κατ’ οίκον και κλινήρεις , όταν νοσούμε

Comments are closed.