Αυτό είναι το πιο ηλιόλουστο μέρος στον κόσμο – Δεν είναι εκεί που φαντάζεστε

0

Αν σας ρωτούσαμε ποιο είναι το πιο ηλιούλουστο μέρος του κόσμου το μυαλό σας θα πήγαινε σε κάποιο εξωτικό νησί της Καραϊβικής, σε κάποια έρημο στην Αφρική ή σε κάποιο σημείο της Μεσογείου. Η αλήθεια είναι ότι πέσατε έξω! 

Τεχνικά το μέρος με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στον κόσμο είναι… το ακατοίκητο νησί του Καναδά Ellesmere και οι δυο ερευνητικοί του σταθμοί, οι οποίοι πραγματοποιούν και τη μέτρηση, ο «Eureka» και ο «Alert».

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Μάιος είναι ο πιο ηλιόλουστος μήνας με 65,4% της ημέρας να έχει ήλιο, το οποίο ισούται με πάνω από 15 ώρες ηλιοφάνειας. Εντούτοις οι πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν, με -10 βαθμούς Κελσίου, το καθιστά απαγορευτικό μέρος για… ηλιοθεραπεία.

Το φαινόμενο αυτό που παρατηρείται στον Αρκτικό Κύκλο θέλει τον ήλιο να μην πέφτει κάτω από τον ορίζοντα για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, με την πιθανότητα 24ωρης ηλιοφάνειας.

Η κατάσταση βέβαια αναστρέφεται τελείως κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και της «πολικής νύχτας», όταν ο ήλιος εξαφανίζεται για εβδομάδες ολόκληρες.

Τώρα, αν θέλουμε να αναζητήσουμε τα μέρη με την περισσότερη ηλιοφάνεια στο σύνολο του χρόνου, τότε η Έρημος Σαχάρα στον Νίγηρα και η περιοχή ανάμεσα στην Χαβάη και το Κιριμπάτι αποτελούν τις τοποθεσίες με τον περισσότερο ήλιο κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ το μέρος με τον περισσότερο ήλιο στις ΗΠΑ είναι η περιοχή Γιούμα στην Αριζόνα.

 

Comments are closed.