Αυτό είναι το ακριβότερο υλικό στον κόσμο: Κοστίζει 150 εκατ. δολάρια ανά γραμμάριο

0

Το ακριβότερο υλικό το κόσμου ανακηρύχθηκαν τα ενδοεδρικά φουλέρενια και δικαιολογημένα αφού ένα μόλις γραμμάριο στοιχίζει – κρατηθείτε γερά – 150 εκατ. δολάρια!

Προκειται για  μοριακές δομές από άνθρακα και αζώτο. Οι δομές άνθρακα που υπάρχουν στη φύση τις συναντάμε σε πολλές μορφές, όπως είναι το γραφένιο και διαμάντι και είναι μοναδικές λόγω του διαφορετικού αριθμού των ατόμων που περιέχουν.

Τα ενδοεδρικά φουλέρενια είναι επίσης γνωστά και ως Buckminsterfullerene ή Bucky ball και περιέχουν 60 άτομα άνθρακα.

Μία ποσότητα μόλις 200 μικρογραμμαρίων από ενδοεδρικά φουλέρενια, το οποίο ισοδυναμεί περίπου με το 1/15 του βάρους μιας νιφάδας χιονιού ή το 1/3 του βάρους μιας ανθρώπινης τρίχας, πωλήθηκαν στην τιμή των 22.000 δολαρίων! Τι ακριβώς όμως κάνει αυτό το υλικό και γιατί είναι τόσο ακριβό;

Τα ενδοεδρικά φουλερένια, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο που μετράμε τον χρόνο, και οι επιστήμονες μελετούν την πιθανότητα χρησιμοποίησής τους σε ατομικά ρολόγια, τα πιο ακριβή συστήματα μέτρησης χρόνου στον κόσμο.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης πιστεύουν πως στο μέλλον θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταστήσουν οποιαδήποτε συσκευή ακριβέστερη από ποτέ.

Comments are closed.