Αυτοί είναι οι κολοσσοί που ελέγχουν ότι προϊόντα αγοράζουμε στην καθημερινότητά μας

0

Μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα η οποια δείχνει πως 16  κολοσσοί ελέγχουν σχεδόν ότι αγοράζουμε σε παγκόσμιο επίπεδο βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Κι αυτό, γιατί κάθε εταιρεία είναι θυγατρική μιας μεγαλύτερης, με αποτέλεσμα 16 εταιρίες να είναι αυτές να κάνουν κουμάντο στην αγορά.

Στη λίστα με τις πιο ισχυρές εταιρείες παγκοσμίως, συνυπολογίστηκαν τα έσοδα για το 2014, ο αριθμός των απασχολουμένων, αλλά και οι αναφορές στις ειδήσεις της Google κατά το περασμένο έτος.

Δείτε παρακάτω τις 16 εταιρίες που ελέγχουν σχεδόν ότι αγοράζουμε σε παγκόσμιο επίπεδο:

1. Procter and Gamble – Υπάλληλοι: 118.000

Διαθέτει ορισμένα από τα μεγαλύτερα brands στην κατοχή της, τα οποία δείχνουν απαραίτητα στην καθημερινότητά μας όπως το Tide, τα Pampers, η Gillete αλλά και κάποια άλλα όπως το Head and Shoulders, η Crest και το Swiffer.

2. CVS – Υπάλληλοι: 200.000

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με περισσότερα από 2.000 υποκαταστήματα.

3. eBay – Υπάλληλοι: 34.600

Συμπληρώνει 20 χρόνια στην online αγορά προϊόντων και έχει εξαπλώνει τη δράση της σε 203 χώρες.

4. Costco – Υπάλληλοι: 195.000

Πρόκειται για την εταιρεία, η οποία πουλά φαγητό, ρούχα και είδη σπιτιού σε πολύ χαμηλές τιμές ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και στο χώρο του αυτοκινήτου.

5. Starbucks – Υπάλληλοι: 191.000

Διαθέτει 22,000 καταστήματα σε 66 χώρες και απολαμβάνει την 5η θέση στη λίστα με τις πιο αγαπητές εταιρείες από τον κόσμο σύμφωνα με το Fortune. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να προσφέρει φαγητό και κρασί, παραμένει στην κορυφή λόγω του ξεχωριστού καφέ.

6. Nike – Υπάλληλοι: 56.500

Ειναι η Νο1 εταιρεία αθλητικής ένδυσης. Μόνο για το 2014, ο τζίρος της ξεπέρασε τα 27.7 δισεκατομμύρια δολάρια.

7. Kroger – Υπάλληλοι: 400.000

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλυσίδα super market στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αριθμεί περισσότερα από 2,500 καταστήματα ενώ τα τελευταία χρόνια λανσάρει και δική της σειρά κοσμημάτων.

8. Coca-Cola – Υπάλληλοι: 129.200

Στην κατοχή της εταιρείας βρίσκονται το Powerade, η Sprite, η Fanta και άλλα ροφήματα, τα οποία έστω μια φορά έχει δοκιμάσει ένας άνθρωπος πάνω στον πλανήτη.

9. Disney – Υπάλληλοι: 180.000

Το όνομα της Disney βρίσκεται παντού σε ότι αφορά παιδικά παιχνίδια, γεγονός που την καθιστά μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο είδος της. Η είσοδός της στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο την εκτόξευσε καθώς μόνο τα έσοδα από την τελευταία επιτυχία «Inside Out» έφτασαν τα 7,4 δισ.

10. McDonald’s – Υπάλληλοι: 420.000

Διαθέτει 36,258 καταστήματα σε όλο τον κόσμο για γρήγορο φαγητό ενώ στη λίστα της έχει οκτώ χώρες ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες εκτοξεύουν τα έσοδά της στα ύψη.

11. PepsiCo – Υπάλληλοι: 271.000

Ο μεγάλος αντίπαλος της Coca-Cola. Διαθέτει στην κατοχή της το Gatorade, τα Doritos, τα Cheetos, τα Lipton ενώ ετοιμάζεται να συνεργαστεί με τα Starbucks για τα δικά της έτοιμα ροφήματα.

12. Johnson and Johnson – Υπάλληλοι: 126.500

Διαθέτει προϊόντα καθημερινής χρήσης και είδη σπιτιού. Ορισμένα από τα πιο γνωστά είναι το Listerine, το Neutrogena και το Lactaid.

13.Apple – Υπάλληλοι: 92.600

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes είναι η πιο αναγνωρίσιμη εταιρεία παγκοσμίως. Τα προϊόντα της με το iPhone φυσικά στην κορυφή βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη ενώ η online πωλήσεις την εκτόξευσαν σε κέρδη.

14. Amazon – Υπάλληλοι: 154.100

Η εταιρεία Amazon είναι πρώτη στην κατηγορία της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο αλλά κατέχει μια εκ των κορυφαίων θέσων και στη γενική λίστα με την παροχή αγαθών.

15. Target – Υπάλληλοι: 347.000 

H Τarget περιλαμβάνει τα Brands Archer Farms, Market Pantry, Champion, Cherokee, Circo, Up&Up, Xhilaration, Merona, Mossimo, Room Essentials, Gillian & O’Malley και Threshold.

16. Walmart – Υπάλληλοι: 2,2 εκατ.

Μόνο και μόνο από τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολεί, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθός της. Είναι η Νο1 εταιρεία λιανικού εμπορίου στον κόσμο, η οποία παρέχει τις υπηρεσίες της σε 28 χώρες και ανακοίνωσε πρόσφατα συνολικές αυξήσεις στους εργαζόμενούς της ύψους 70%

 

Πηγή: stuff.co.nz

Comments are closed.