18 πράγματα που δεν θα είχαμε σήμερα στην καθημερινότητά μας εαν δεν υπήρχε η Αρχαία Ελλάδα

0

Μπορεί όταν ακούμε για την αρχαία Ελλάδα τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό να είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες, οι 12 θεοί, η ακρόπολη και η δημοκρατία ωστόσο το ξέρατε ότι πολλά από τα πράγματα που έχουμε σήμερα στην καθημερινότητά μας δεν θα υπήρχαν αν δεν είχε δημιουργηθεί ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός;

Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένα πράγματα που έχουμε χάρη στην Αρχαία Ελλάδα.

1. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός

Urban Planning

Παρόλο που οι περισσότεροι νομίζουν ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός είναι μοντέρνος όρος των τελευταίων δύο αιώνων στην ουσία έχει πιο βαθές ρίζες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στην Αρχαία Ελλάδα χαρακτηρίζουν τον Ιππόδαμο ως «πατέρα της πολεοδομίας» για το σχεδιασμό της Μιλήτου.

 

2. Νερόμυλοι

Watermill

Ο αρχαιότερος νερόμυλος χρονολογείται τον 3ο αιώνα πΧ στην Ελλάδα. Η πρώτη απόδειξη ότι κάποτε υπήρξαν νερόμυλοι στην αρχαία Ελλάδα έρχεται από τον Φίλων το Βυζάντιο  ο οποιος συμπεριέλαβε στη λίστα με τις κατασκευές τους νερόμυλους που χρησιμοποιούσαν στην Αλεξάνδρεια κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου.

 

3. Συστήματα ύδρευσης

22 en.wikipedia.org

Η αρχαία Αθήνα είχε ένα προηγμένο για την εποχή σύστημα ύδρευσης. Το νερό κατευθυνόταν σε δεξαμενές αποθήκευσης, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούσαν ένα πλήθος βρύσεςτου δρόμο, μερικές από τα οποίες είναι ακόμα σε χρήση σήμερα.

 

4. Χάρτες

Greek map

Ο Αναξίμανδρος, ήταν εκείνος που εισήγαγε τη χρήση του γνώμονα στην αρχαία Ελλάδα και κατασκεύασε τον πρώτο χάρτη του γνωστού τότε κόσμου.

 

5. Φάροι

Lighthouses

Κάποτε για να καθοδηγήσουν τους ναυτικούς στο λιμάνι άναβαν φλόγες στην κορυφή των λόφων. Στην συνέχεια «μετέφεραν» τις φλόγες στην προβλήτα του λιμανιού και κάπωε έτσι κατασκευάστηκαν οι πρώτοι φάροι. Ο πιο διάσημος φάρος της αρχαιότητας είναι ο Φάρος της Αλεξάνδρειας.

 

6. Γερανοί

Crane

Κατά τη διάρκεια του 6ου αιώνα οι αρχαίοι Έλληνες επινόησαν έναν τρόπο σηκώνουν βαριούς ογκόλιθους.

 

7. Νομίσματα

Coins

Τα πρώτα νομίσματα δημιουργήθηκαν την εποχή του Σιδήρου στην Αρχαία Ελλάδα το 600-700 πΧ.

 

8. Σύστημα θέρμανσης

Central Heating

Πριν επινοήσουν οι Ρωμαίοι το «Σύστημα υποκαύστων», ένα σύστημα υποδαπέδιας θέρμανσης στις ρωμαϊκές λουτρικές εγκαταστάσεις ,κατά την οποία ζεστός αέρας και καπνός κυκλοφορούσαν σε ένα υπόγειο χώρο κάτω από το πάτωμα/δάπεδο των χώρων, οι Έλληνες και ειδικότερα οι Μίνοες είχες το δικό τους σύστημα θέρμανσης.

 

9. Νεροχύτες

Sink

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που είχαν αυτόματους νεροχύτες ώστε να μπορούν να πλένουν ταυτόχρονα και τα δύο τους χέρια. Πλένονταν με κομμάτια πηλού, είχαν ατμόλουτρα και έτριβαν το σώμα τους με λάδι.

10. Άγκυρες

Anchors

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν καλάθια με πέτρες, μεγάλα σακιά γεμάτα με άμμο, και ξύλινα κούτσουρα ως άγκυρες.

 

11. Ντουζιέρες

Communal-Showers

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που είχαν ντουζ. Τα υδραγωγεία τους και τα συστήματα αποχέτευσης κατασκευασμένα από σωλήνες μολύβδου επέτρεπαν στο νερό να αντλείται σε ένα μεγάλο κοινόχρηστο ντουζ που χρησιμοποιούταν από την ελίτ.

 

12. Αυτόματες πόρτες

Automatic Doors

Οι Έλληνες επινόησαν αυτόματες συρόμενες πόρτες για τους ναούς, προκειμένου να προσθέσουν μια νότα μυστηρίου. Οι πρώτες αυτόματες πόρτες λειτουργούσαν με συμπιεσμένο αέρα ή νερό.

 

13. Ξυπνητήρια

Alarm Clock

Το πρώτο ξυπνητήρι είναι γνωστό ως «το νυκτερινό ωρολόγιο του Πλάτωνος». Ο Αριστόξενος, μαθητής του Αριστοτέλη, δηλώνει, κατά τα γραφόμενα του Αριστοκλή, μουσικολόγου του 2ου αιώνα π.Χ., ότι «ο Πλάτων εφηύρε το νυκτερινόν ωρολόγιον και το κατασκεύασε με τη μορφή μιας μεγάλης κλεψύδρας».

 

14. Αυτόματος πωλητής

Vending Machine

Ο εφευρέτης των αυτόματων πωλητών ήταν ο Ήρων ο Αλεξανδρινος. Πρόκειται για ένα δοχείο που προσέφερε αγιασμό και λειτουργούσε όπως και οι σημερινοί αυτόματοι πωλητές, με κέρμα. Ο χρήστης τοποθετούσε ένα κέρμα μέσα στην ειδική σχισμή και το κέρμα έπεφτε πάνω σε ένα δίσκο. Ο δίσκος ήταν συνδεδεμένος με έναν μοχλό. Το βάρος του κέρματος έκανε το μοχλό να ανοίγει μία βαλβίδα και έτσι έβγαινε ο αγιασμός. Το κέρμα συνέχιζε να γέρνει το δίσκο προς τα κάτω μέχρι τελικά να πέσει από το δίσκο και ένα αντίβαρο να τον επαναφέρει στην αρχική του θέση, κλείνοντας τη βαλβίδα.

 

 

15. Θερμόμετρο

Thermometer

Η τεχνολογία των θερμομέτρων χρονολογείται περίπου 2.000 χρόνια πίσω. Ο πρώτος που διαπίστωσε ότι ο αέρας διαστέλεται όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες ήταν ο Φίλων ο Βυζάντιος.

 

16. Θέατρο

Theater

Το θέατρο «γεννήθηκε» στην Αρχαία Αθήνα. Στην πραγματικότητα, ακόμα και η λέξη θέατρο προέρχεται από την ελληνική λέξη Θέατρον, που σημαίνει «μια θέση για την προβολή.»

 

17. Ρομπότ

Robots

Το πρώτο λειτουργικό ρομπότ της ιστορίας είναι η αυτόματη υπηρέτρια του Φίλωνος. Πρόκειται για ένα ανθρωποειδές ρομπότ με τη μορφή υπηρέτριας (σε φυσικό μέγεθος) που στο δεξί χέρι της κρατούσε μια οινοχόη. Όταν ο επισκέπτης τοποθετούσε έναν κρατήρα (κύπελλο) στην παλάμη του δεξιού χεριού της εκείνη αυτόματα έριχνε αρχικά κρασί και στη συνέχεια για ανάμιξη νερό στον κρατήρα ανάλογα με την επιθυμία του.

 

18. Αναλογικός υπολογιστής

The First Analog Computer/Calculator

Ένας αναλογικός υπολογιστής είναι μια μορφή υπολογιστή που χρησιμοποιεί συνεχή φυσικά φαινόμενα όπως ηλεκτρικές, μηχανικές, ή υδραυλικές ποσότητες, για να μοντελοποιήσει το πρόβλημα που λύνει. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ο παλαιότερος γνωστός αναλογικός υπολογιστής που έχουμε σήμερα. Ήταν σχεδιασμένος να υπολογίζει αστρονομικές θέσεις. Ανακαλύφθηκε το 1901 σε ένα ναυάγιο στα Αντικύθηρα ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη, και έχει τοποθετηθεί χρονολογικά περίπου στο 150 με 100 π.Χ..

 

Πηγή: List25.com

Comments are closed.